Spyshots

Mercedes C-klasse wordt kleine S

Mercedes ligt mooi op schema. Sterker, afgaande op deze foto’s is het moeilijk voor te stellen dat we nog een jaar moeten wachten op de nieuwe C-klasse.

2014 belooft nu al een interessant autojaar te worden met twee gerenommeerde nieuwkomers die elkaar ook nog eens sinds mensenheugenis kunnen schieten. We hebben het natuurlijk over de nieuwe Audi A4 en deze Mercedes C-klasse. Van die eerste hebben we nog helemaal niets gezien, terwijl Das Haus hun belangrijkste middenklasser veelvuldig bedoeld dan wel onbedoeld in de actualiteit brengt. Ook nu weer, met als ‘nieuwtje’ een design dat weer wat meer is blootgelegd.

S-klasse
Ervan uitgaande dat de nieuwe A4 een fantastische auto gaat worden en met de wetenschap dat de BMW 3-serie dat is, zal Mercedes alles op alles zetten om de nieuwe C-klasse op z’n minst even interessant te maken. En dat begon met het scheppen van meer binnenruimte. Zo’n 10 centimeter aan koetslengte komt erbij en ook de wielbasis zal toegenomen zijn om met name achterin vrijer te kunnen zitten. Leidende veiligheid en de mogelijkheid om de C-klasse tjokvol geavanceerde technologie te stoppen spelen eveneens een belangrijke rol tijdens de ontwikkeling. Verwacht gerust een kleine S-klasse, al verraadt zijn uiterlijk dat eigenlijk al.
Voor een greep van de te verwachten technologische features verwijzen we je graag naar ons detailleerde artikel over de onlangs gepresenteerde S. Niet alles wat daarin staat zal je terugvinden in de nieuwe C-klasse (zoals bijvoorbeeld het volledig digitale instrumentarium), maar toch zeker wel het leeuwendeel. Ook de nieuwe C-klasse kan – als je de portemonnee trekt – bol staan van de camera’s die het rijden makkelijker maken.

Cilinderuitschakeling
Geheel nieuw is ook het platform waarop de C-klasse staat. Dat modulaire platform maakt meerdere variaties in aandrijflijnen mogelijk, waaronder het integreren van een hybridemodule, en staat eveneens aan de basis van een lager gewicht. Over de verkrijgbare motoren is nog weinig zeker. Sommigen beweren dat Mercedes BMW achterna gaat door 3-cilinders aan te gaan bieden, anderen denken juist dat Das Haus Audi volgt met cilinderuitschakeling. Beide is mogelijk.
Wij rekenen sowieso op een 2.0 liter turbomotor met 184 pk als instapper en een ruim 300 pk sterke 3.0 liter V6 als topmodel, de latere AMG-variant daargelaten natuurlijk. Dat snelle buitenbeentje krijgt een nagelnieuwe 4.0 liter V8 onder de kap. Bij de diesels zal de 2.1 liter viercilinder worden doorontwikkeld en goed zijn voor vermogens van 120 tot 220 pk.

Detroit of Genève
Onzeker is ook nog waar de nieuwe C-klasse zijn werelddebuut gaat beleven. Wordt het de NAIAS in Detroit in januari 2014 of de Autosalon van Genève enkele maanden later? Ach, begin volgend jaar in ieder geval.

Gerelateerde artikelen

Nu al facelift voor Mercedes C-klasse?!

Spyshots
Nu al facelift voor Mercedes C-klasse?!
> Artikel lezen

Krankzinnig: Brabus Rocket 900 Coupé

Tuning & styling
Krankzinnig: Brabus Rocket 900 Coupé
> Artikel lezen

Mercedes-AMG C 63-modellen bijgepunt

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe dieselhybrides van Mercedes C- en E-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Facelift voor Mercedes-Benz C-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Snelle facelift Mercedes C-klasse lijkt vooral technisch te zijn

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.