Spyshots

Nieuwe Nissan X-trial is ronder

De bonkige SUV is uit, de ‘vriendelijke, zuinige’ doch stoer ogende crossover is in. Logisch dus dat Nissan de nieuwe X-trail naar die hedendaagse consumentenperceptie heeft gemodelleerd.

Begin deze eeuw, toen crossover nog avant a lettre was, genoot de Nissan X-trial een enorme populariteit. In een paar jaar tijd werden ervan honderdduizenden exemplaren verkocht en Nissan besloot bij de tweede en huidige generatie dan ook het credo ‘never change a winning team’ te hanteren; optisch veranderde er weinig. Maar tijden veranderen. Vierkante op terreinwagens lijkende SUV’s wordt door de consumentenmassa tegenwoordig geassocieerd met zwaar, log, onzuinig en dus eigenlijk inferieur. De crossover nam het stokje over en heden transformeert zo’n beetje iedere auto die ooit zijn leven begon als SUV in zo’n model. Ook de X-trial.

Hi-Cross
De opvolger van de X-trial, waarvan we niet zeker zijn dat hij opnieuw zo gaat heten vanwege die ‘X’ dat sterk wordt geassocieerd met terreinauto’s, krijgt veel designinvloeden van de Hi-Cross Concept. Die op de Autosalon van Genève gepresenteerde conceptcar is een stuk ronder en ligt daarmee een stuk zachtaardiger op het netvlies van de moderne autokoper. Behoorlijk ruim bemeten zal de toekomstige X-trial echter nog altijd zijn. Vergelijken we deze eerste spyshots van de Nissan met die van de Hi-Cross, dan schatten we in dat de fabrikant zelfs behoorlijk trouw blijft aan het formaat van dat studiemodel. Zo ja, dan meet de nieuwe X-trail zomaar eventjes 4,66 meter in lengte, 1,85 meter in de breedte en is hij om en nabij de 1,67 meter hoog. Ter vergelijk: de BMW X3 bevat nagenoeg gelijke buitenmaten.

Voor- en vielwielaandrijving

Een andere trend om bezorgde automobilisten te sussen is het aanbieden van de mogelijkheid om opgeruigde auto’s enkel met voor- of achterwielaandrijving uit te laten rusten. Vermoedelijk gaat Nissan dit ook aanbieden, naast 4x4-aandrijving. Over de geleverde krachtbronnen is nog weinig bekend. Er wordt gesproken over een 2.0 liter benzine gekoppeld aan een elektromotor en een CVT om het verbruik te drukken.
De nieuwe Nissan X-trial zal vermoedelijk op de Autosalon van Genève 2014 gepresenteerd worden.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Nissan X-Trail uit de doeken

Autonieuws
Nieuwe Nissan X-Trail uit de doeken
> Artikel lezen

Nissan Qashqai en X-trial opgeleukt voor Genève

Autonieuws
Nissan Qashqai en X-trial opgeleukt voor Genève
> Artikel lezen

Nissan's Nismo pakt uit op de Tokyo Auto Salon

Autonieuws
Nissan's Nismo pakt uit op de Tokyo Auto Salon
> Artikel lezen

Nissan bouwt 'op X-trail gebaseerde​' 7-persoons bobslee

Lifestyle & design
Nissan bouwt 'op X-trail gebaseerde​' 7-persoons bobslee
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.