Spyshots

Scoop: BMW gaat aan de full-size MPV

Met de in 2014 te lanceren 1-serie GT maakt BMW een gedurfde sprong in het diepe. Nog nooit eerder waagde het merk zich aan een MPV-model, en dat terwijl dat segment krimpende is. Dat BMW desondanks het volste vertrouwen heeft in een positieve uitkomst blijkt uit deze scoop: het gaat met een heuse familie-MPV zelfs nog een stap verder!

In een tumultueuze branche als de auto-industrie komen we niet gauw meer voor verrassingen te staan. Maar eerlijk is eerlijk, toen BMW in september 2012 aankondigde in het MPV-segment te stappen moesten we ons toch even achter de oren krabben. De in Parijs getoonde Concept Active Tourer belichaamde een voorbode van wat in de loop van 2014 de 1-serie GT zal zijn. Doordat we die compacte MPV – die de Mercedes B-klasse en Volkswagen Golf Plus als voornaamste concurrenten heeft – inmiddels meerdere malen als prototype hebben weten te spotten zijn we reeds aan het idee van MPV uit München gewend geraakt, maar dat verandert in één klap weer met deze foto’s. Een compacte MPV met designtrekjes van een hatchback, a la, maar een full-size MPV van het kaliber Opel Zafira, die hadden we van BMW echt niet zien aankomen!

Derde zitrij
‘Schoenmaker blijf bij je leest’ zou je wellicht denken, maar om zich als nog een van de weinige nog overgebleven zelfstandige grote autofabrikanten staande te kunnen houden boort BMW allerlei voor hen onbekende markten aan. Het MPV-segment in de breedste zin van het woord is er daar kennelijk een van. Naast een 1-serie GT volgt er dus ook nog een soort 1-serie GT Plus, waarbij Plus staat voor extra koetslengte met daarachter een derde zitrij.
De techniek zal vrijwel zeker worden overgeheveld uit de 1-serie GT en dat betekent dat het palet aan aandrijflijnen komt te bestaan uit gloednieuwe driecilinders en een actieve voortrein. De ophanging achter is passief en daar rollen de wielen dus vanzelf mee, oftewel: de auto beschikt over voorwielaandrijving. Ook dat is bijzonder voor een BMW. Voor de BMW-aanhanger die moeite heeft met het afbreken van dit ooit zo heilige BMW-huisje is er een pleister op de wond in de vorm van xDrive-vierwielaandrijving.

Wanneer we de vergrootte BMW 1-serie GT precies moeten verwachten is nog onduidelijk. We mikken op eind 2015, begin 2015. Zeker niet eerder.

Gerelateerde artikelen

BMW Concept Active Tourer Outdoor aangekondigd

Autonieuws
BMW Concept Active Tourer Outdoor aangekondigd
> Artikel lezen

Update: Meer officiële foto´s van BMW 3-serie GT

Autonieuws
Update: Meer officiële foto´s van BMW 3-serie GT
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 3-serie en 3-serie GT op de Nürburgring

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie en 3-serie GT op de Nürburgring
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.