Spyshots

Audi A3 Sedan voor ’t eerst naar buiten

Mercedes-Benz onthulde onlangs de CLA, een compacte sedan met coupétrekjes. Halverwege april komt dat model op de markt. Door de A3 Sedan ineens de weg op te sturen lijkt Audi te willen zeggen dat mensen beter nog even op hun centen kunnen blijven zitten.

Hoewel je je dat aan de hand van deze spionagefoto’s misschien nog moeilijk kan voorstellen, heeft Audi gezegd dat de A3 Sedan, die het als concept toonde op de Autosalon van Genève twee jaar geleden, vrijwel ongewijzigd in productie gaat. Het studiemodel uit 2011 was dat ook aan te zien, want die zag er al behoorlijk productierijp uit. Denk enkel de scherpe randjes van de conceptcar weg en hou de reeds gelanceerde A3 (Sportback) in het achterhoofd, en je hebt de A3 Sedan als productiemodel.

Ruimte
De Audi A3 Concept is 4,44 meter lang, meet 1,84 meter in de breedte en is 1,39 m hoog. Het productiemodel zal hiervan niet of nauwelijks afwijken en dat betekent dat de A3 Sedan een kleine 20 centimeter korter is dan de CLA. Ook is hij een stuk smaller dat de Mercedes, wederom bijna 20 centimeter. Ondanks deze serieuze maatverschillen is de A3 Sedan volgens Audi een directe concurrent van het jongste model uit Stuttgart. De wielbasis van de A3 Sedan Concept meet 2,63 en dat is exact even lang als de hatchbacks. Wie al eens in die A3-modellen heeft plaatsgenomen weet dus hoeveel ruimte je in de vierdeurs kunt verwachten. De kofferruimte zal een inhoud hebben van zo´n 400 liter.

Op dieet
De A3 Sedan komt net als de overige nieuwe A3’s te staan op Volkswagen’s nieuwe bodemgroep. Dat zogeheten MQB-platform is geschikt om huis te bieden aan de meest uiteenlopende motor-versnellingsbak-combinaties. Bovendien, en door de toepassing van veel aluminium, kan er behoorlijk wat aan wagengewicht worden bespaard. Zeer opmerkelijk is het zodoende dat de A3 Sedan Concept, ondanks het behelzen van een 2.5 liter 5-cilinder, ruim 1.500 kg weegt en Audi destijds van mening was dat dit laag is. Ter vergelijk: de nieuwe A3 Sportback weegt met 2.0 liter TDI-viercilinder amper 1.300 kg. Bij de A3 Sedan moeten dus nog wel de nodige kilo’s af, want anderhalve ton is allesbehalve licht voor een dergelijke auto.

China
De Audi A3 Sedan zal eind april worden gepresenteerd tijdens Auto Shanghai 2013. Enkele maanden later staat hij in de showroom met een motorenprogamma gelijk aan dat van de 3- en 5-deurs A3. Op termijn volgt nog een S3 Sedan met naar verluidt rond de 300 pk en een RS3 Sedan met 5-cilinderturbo, goed voor een vermogen tussen 380 en 400 pk. Maar de meest interessante is toch wel de plug-in hybride. Die komt in 2014.

Gerelateerde artikelen

Abt Sportsline presenteert RS 3 Limousine

Tuning & styling
Audi S3 Limousine
> Artikel lezen

Bizar: Audi RS 3 LMS trager dan productiemodel

Autonieuws
Bizar: Audi RS 3 LMS trager dan productiemodel
> Artikel lezen

Audi Virtual Cockpit voor gefacelifte A3

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.