Spyshots

Eerste details nieuwe Mercedes C-klasse

Volgend jaar zal Mercedes-Benz de compleet nieuwe C-klasse onthullen. En ondanks dat de prototypes nog altijd zwaar gecamoufleerd op de openbare weg verschijnen kunnen wij je dankzij AutoCar al het nodige vertellen.

Een jaar geleden dook de nieuwe C-klasse voor het allereerst op voor de lens van onze fotograaf. Op het terrein van Mercedes’ ontwikkelingscentrum in Stuttgart werd het allereerste prototype naar buiten gestuurd voor testwerkzaamheden. In de maanden die volgden kwamen we de C-klasse op tal van plekken ter wereld tegen waarbij eind november het hoogtepunt vormde met het betrappen van een veel lichter gecamoufleerd exemplaar op een afgesloten testbaan. Deze foto’s, zoals bijgevoegd bij dit artikel, geven een indruk van het design, maar dankzij het Britse automagazine weten we nu ook meer over wat er onder de camouflerende body schuilgaat.

Groter
Belangrijk speerpunt bij Mercedes-Benz vormen de Audi A4 en BMW 3-serie. De fabrikant uit Stuttgart is erop gebrand die het vuur aan de schenen te leggen en laat de C-klasse zodoende met 100 mm groeien tot een totale lengte van 4.700 mm. De wielbasis zal daar het meeste van profiteren om zodoende de ruimte achterin te verbeteren. Dat geldt overigens ook voor de bagageruimte die volgens een bron in Stuttgart tot zo’n 485 liter zal groeien.

Jonger
Met deze vierde generatie C-klasse (W205) zal Mercedes een andere weg inslaan dan we tot dusver gewend waren. Er moet een jonger publiek worden aangesproken, maar tegelijkertijd zal de vierde generatie C ook een halve klasse hoger gepositioneerd worden. En dat kan, want met de op stapel staande CLA ontstaat er ruimte om de C-klasse door te schuiven.

Nieuw platform
Met de C-klasse zal Mercedes tevens een compleet nieuw platform presenteren genaamd MRA: modular rear-wheel drive architecture. Dit zal tevens de basis vormen voor de nieuwe E- en S-klasse waarmee al duidelijk wordt aangegeven dat de C-klasse een stapje hogerop doet. Gewichtsbesparing staat daarbij uiteraard hoog op het wensenlijstje, maar niet ten koste van comfort en uitrusting. Zodoende zal de C-klasse ook leverbaar worden met de keuze uit achterwielaandrijving of 4Matic en uiteraard zullen een handbak en automaat tot de opties behoren. Naast een plug-in hybride (2015) zullen uiteraard ook reguliere benzine- en dieselmotoren in de prijslijsten staan. Reken op een 2.0 liter turbomotor met 184 pk als instapper en een 3.0 liter V6 met 330 pk als topper. Een AMG met nagelnieuwe 4.0 liter V8 met twee turbo’s ontbreekt evenmin. Bij de diesels zal de 2.1 liter viercilinder worden doorontwikkeld en goed zijn voor vermogens van 120 tot 220 pk.

Veiligheidssystemen
Met de introductie van de vernieuwde E-klasse presenteerde Mercedes een aantal nieuwe veiligheidssystemen. De talloze camera’s die over je veiligheid waken zullen ook in de C-klasse hun introductie beleven. Dat geldt evenzeer voor Distronic plus met Active Lane Assist en het standaard leveren van adaptieve dempers.

Vier varianten
Mercedes zal de nagelnieuwe C-klasse in maart 2014 in Genève onthullen. Naast de welbekende sedan en Estate komt er eveneens weer een Coupé en mogen we rekenen op een Cabriolet. Vier varianten dus, al moeten we er rekening mee houden dat die laatste twee ruim een jaar later op de planning staan.

Gerelateerde artikelen

Facelift voor Mercedes-Benz C-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Nu al facelift voor Mercedes C-klasse?!

Spyshots
Nu al facelift voor Mercedes C-klasse?!
> Artikel lezen

Krankzinnig: Brabus Rocket 900 Coupé

Tuning & styling
Krankzinnig: Brabus Rocket 900 Coupé
> Artikel lezen

Mercedes-AMG C 63-modellen bijgepunt

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe dieselhybrides van Mercedes C- en E-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Snelle facelift Mercedes C-klasse lijkt vooral technisch te zijn

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.