Spyshots

Mercedes GLA trotseert de kou

In 2014 zal Mercedes deze GLA op de markt brengen. De kleinste SUV annex crossover die de fabrikant ooit gemaakt heeft is gebaseerd op het platform van de nieuwe A-klasse en een rechtstreekse concurrent voor de BMW X1 en Audi Q3.

De GLA zal het vierde model zijn dat op basis van het nieuwe voorwielaangedreven (MFA - Mercedes Frontwheel Architecture) op de markt komt. Naast de A-klasse, de B-klasse en de begin 2013 te presenteren CLA vormen deze modellen, samen met een nog onbekende vijfde carrosserievariant, de basis van het nieuwe Mercedes-gamma. En daar gaat Mercedes haar marktaandeel behoorlijk mee uitbreiden. Nooit eerder kwam de fabrikant uit Stuttgart immers (zo) sterk voor de dag in dit segment.

Familieband
Met de GLA voegt Mercedes niet alleen een vierde model toe aan het instapgamma, maar bovendien is het ook de jongste telg binnen de ‘Gelände-familie’. Met de G-klasse als grootvader, de GL en ML als respectievelijk vader en moeder en de GLK als oudere broer kunnen de Geländes bij Mercedes-Benz voldoende ervaring delen om op de GLA toe te passen. Er is echter één essentieel verschil, het MFA-platform van Mercedes is gebouwd op voorwielaandrijvers. En dat zijn geen van de andere SUV’s van het merk. De GLK is als enige ook met tweewielaandrijving leverbaar, maar in dat geval worden de achterwielen van aandrijfkracht voorzien. Vrees overigens niet dat Mercedes-Benz geen waardige Gelände zal leveren want ondanks het ontbreken van differentielen en andere noodzakelijke terreintechnieken zal de GLA uiteraard wel als 4Matic leverbaar worden. Het systeem is afgelopen week gepresenteerd voor de CLA en speciaal voor de voorwielaangedreven modellen op het MFA-platform ontwikkeld. Mercedes kennende zit dat wel snor.

Precies op tijd
Over het design van de GLA valt nog niet bar veel te zeggen al zijn de lijnen gemakkelijk voor de geest te halen. Pak een A-, B- en CLA-klasse, neem deze spyshots erbij en met een beetje fantasie zijn de camouflagepanelen gemakkelijk weg te denken. Voordat je bevestigt krijgt of je het goed voor ogen had moeten we overigens nog wel even geduld hebben. In 2011 was de B-klasse het hoofdonderwerp, 2012 staat in het teken van de A-klasse en volgend jaar mag de CLA alle aandacht opeisen. Reken er dus op dat de GLA pas in 2014 op de markt zal komen. Precies op tijd om de tegen die tijd gefacelifte Audi Q3 en dan pensioengerechtigde BMW X1 het flink lastig te maken.

Gerelateerde artikelen

Mercedes CLA 45 en GLA 45 AMG klimmen ook naar 381 pk

Autonieuws
Mercedes CLA 45 en GLA 45 AMG klimmen ook naar 381 pk
> Artikel lezen

Nieuwe instapdiesel met 20% voor Mercedes GLA

Autonieuws
Nieuwe instapdiesel met 20% voor Mercedes GLA
> Artikel lezen

Carlsson pompt Mercedes-Benz GLA op

Tuning & styling
Carlsson Mercedes-Benz GLA
> Artikel lezen

Mercedes-Benz GLA is naar de sportschool geweest

Autonieuws
Mercedes-Benz GLA is naar de sportschool geweest
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.