Spyshots

Wel of geen turbo voor Renault Clio RS?

We houden van de Renault Clio RS. Voor ons is er geen compacte hot hatch zo puur en ongeciviliseerd als de snelste Clio. Vooral de combinatie van chassis en atmosferische motor zijn uitmuntend. Maar met de steeds strengere milieueisen zou die relatie wel eens ten einde kunnen zijn.

Tijdens onze laatste rit met de Renault Clio RS schreven we het nog: ‘relatief krachtige atmosferische motoren zijn met uitsterven bedreigd’. Door de emissie-eisen voor auto’s alsmaar aan te scherpen wordt hun bijna letterlijk de keel dichtgeknepen. Zodoende zou de huidige Clio RS in z’n klasse, maar ook (in de niche) daarbuiten wel eens de laatste der Mohikanen kunnen zijn. Turbo’s, superchargers of allerhande hulpmiddelen zijn nodig om nog te kunnen voldoen aan de regels bij minimaal een gelijkblijvend prestatieniveau. De kans dat de nieuwe Clio RS over een luchtversneller zal beschikken is daarom aanzienlijk.

Bommetje
De Clio RS is nooit de krachtigste in z’n klasse geweest, wel de leukste. Ons dankwoord daarvoor gaat uit naar de chassismagiërs bij Renault Sport. Zij weten als geen ander hoe je een onderstel moet bouwen dat ook daadwerkelijk bijdraagt aan een versterkte rijbeleving. Keer op keer hebben ze dat bewezen en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen bij de nieuwe Clio RS, die er waarschijnlijk ook weer in Gordini-uitvoering komt. Optisch trakteert het model opnieuw op een Formule 1-achtige frontspoiler, aangezette zijskirts, een diffuser, dikke pijpen en grotere wielen. Doe maar in het blauw graag!

Introductie
Renault heeft de Autosalon van Parijs gemarkeerd als het debuut van de nieuwe Clio. De RS-versie ziet er weliswaar even rijp uit, maar verwachten we daar nog niet. Op welke andere show die ten tonele zal verschijnen durven we niet te zeggen. Genève is de meest logische aangezien de shows die tussen Parijs en Genève zitten niet op ons continent plaatsvinden.

Gerelateerde artikelen

Volgende Renault Clio Gordini overklast RS

Autonieuws
Volgende Renault Clio Gordini overklast RS
> Artikel lezen

Renault Clio diesel behoudt 14% bijtelling in 2015

Autonieuws
Renault Clio diesel volgend jaar weer 14% bijtelling
> Artikel lezen

Vernieuwde Renault Clio: stapje hogerop

Autonieuws
Renault Clio
> Artikel lezen

Renault Clio RS Monaco GP voor kleine 30 mille van jou

Autonieuws
Renault Clio RS Monaco GP voor kleine 30 mille van jou
> Artikel lezen

Nieuwe Renault Clio mag de benen strekken

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.