Spyshots

Turbo, turbo, turbo! Driemaal hoera voor de BMW M3!

Nu de nieuwe BMW 3-serie eindelijk officieel is kijken we maar wat graag uit naar de overtreffende trap daarvan: de M3! Helemaal nu we weten dat de toekomstige M3 liefst drie turbo´s heeft.

We kondigden het recentelijk al aan. De heerlijke, atmosferische V8 in de huidige BMW M3 zal niet meer schitteren in de nieuwe M3 (F30). Maar er is ook goed nieuws; de zes-in-lijn keert weer terug! Dat blijkt tenminste uit een interview dat Auto Express onlangs had met Friedrich Nitschke, managing director bij BMW M GmbH. Hij liet weten de nieuwe M3 meer dan ooit is gefocust op een zo laag mogelijk brandstofverbruik en daarom niet ontkomt aan een kleinere motor. Twee cilinders en een slagvolume van 700 cc gaat ie inleveren. 

Minder is meer
Wees echter niet getreurd. De nieuwe M3 mag dan minder zuigers kennen, inboeten aan kracht is voor BMW M geen optie. Daarom schroeft het bedrijf niet één, twee, maar liefst drie turbo’s op de volledig nieuw ontwikkelde 3.3 liter zescilinder. Het vermogen moet daardoor richting de 450 pk schieten, dertig meer dan de 4.0 V8 in de huidige M3. Zoals gezegd zal het gemiddelde verbruik desondanks een sterke reductie laten zien. Hoeveel kan Nitschke nog niet zeggen. Ter illustratie: de 560 pk sterke M5 verbruikt met zijn twinturbo-V8 relatief gezien maar 9,9 liter per honderd kilometer.

2012

Naast alle technische vernieuwingen eronder behoort ook de carrosserie zelf tot één van de noviteiten. Om additioneel gewichtsverlies te creëren zal deze namelijk bestaan uit enkele panelen van CFRP (koolstofvezel dat met plastic is versterkt). Dat maakt de koets niet alleen lichter, maar doorgaans ook stijver. Een eigenschap die haaks op het extra dikke uiterlijk staat. De M3 zal namelijk voorzien worden van zwaar uitgeklopte spatborden, agressieve bumpers en een viertal vuistdikke uitlaten die ondanks de camouflage al deels zichtbaar zijn. Volgend jaar meer duidelijkheid.

Gerelateerde artikelen

Opleukerij: M Performance Parts voor BMW M2 Competition

Autonieuws
> Artikel lezen

Een M3-koppeling bestellen, er eentje voor de F1 krijgen

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Een M3-koppeling bestellen, er eentje voor de F1 krijgen

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.