Spyshots

BMW i3 voor het eerst tastbaar

Sinds de officiële bekendmaking is BMW´s nieuwe submerk “BMW i” een stuk minder abstract geworden. Onder het i-label, dat in het teken staat van alternatieve aandrijflijnen, komen in 2014 twee elektrische modellen op de markt. Voorheen bekend onder Megacity Vehicle trapt de BMW i3 als eerste af. Dankzij deze beelden wordt ‘ie tastbaarder dan ooit.

Revolutionaire kenmerken, veelbelovende technieken, innovatieve materialen en meerdere designschetsen; BMW maakt(e) ons helemaal lekker met hun nieuw te lanceren submerk. Inmiddels is bekend dat het BMW i heet en ook de namen van de eerste modellen onder dit milieuvriendelijke label zijn niet langer halve marketingtermen. Aftrappen doet BMW i met de i3, een compacte stadsauto die specifiek is ontwikkeld en ontworpen voor een alternatieve aandrijflijn (elektrisch of plug-in hybrid). Ook het daarna volgende i-model (BMW i8 op basis van de Vision EfficientDynamics) kan deze technieken herbergen.

Duurzaam, maar duur
De hier gefotografeerde i3 betrapten we in Scandinavië tijdens een televisieproductie omtrent BMW. Afgaande op dit prototype zal het productiemodel niet veel afwijken van de eerder vrijgegeven computerschetsen. Voor de bouw van de cockpit zal BMW gebruikmaken van het met koolstofvezel versterkt plastic (CFRP), ongetwijfeld de toekomstige standaard in de automobielindustrie. Het andere deel van de chassismodule – LifeDrive noemt BMW het – is opgetrokken uit aluminium; het is lichter en minstens zo sterk en veilig als dat van staal. Al deze innovatieve technieken maken de i3 wel veel duurder dan de gemiddelde auto uit  dit segment. De verwachte vraagprijs zal rond de 40.000 euro liggen.

130 elektrische pk’s
Naar de specificaties van de i3 blijft het nog gissen. Informatievergaring bij nauw betrokkenen levert een geschat vermogen van 130 pk uit de twee elektromotoren op. Let wel, bij dergelijke compacte buitenmaten, een relatief laag wagengewicht plus het feit dat het elektrische paardenkrachten betreft (dus ook veel trekkracht) zou de i3 niet alleen schoon, maar ook wel eens Freude am Fahren kunnen zijn.

De BMW i3 wordt in 2013 onthuld om een kalenderjaar later op de markt te verschijnen.

Gerelateerde artikelen

Parkeerplek zoeken verleden tijd met BMW's Dynamic Parking Prediction

Autonieuws
> Artikel lezen

Facelift en sportversie voor BMW i3

Autonieuws
> Artikel lezen

Zo verkoopt BMW i zichzelf in Japan

Autonieuws
Zo verkoopt BMW i zichzelf in Japan
> Artikel lezen

BMW i werkt aan EV's op basis van bestaande BMW's

Autonieuws
'BMW i straks op basis van bestaande auto's'
> Artikel lezen

Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs

Autonieuws
Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs
> Artikel lezen

Vernieuwde BMW i3 en i3s te bestellen

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.