Spyshots

Correctie: geen Mercedes A-klasse, wel een voorbode

"De getoonde Mercedes is niet de nieuwe A-klasse. Een leuke poging, maar de A-Klasse zal jullie écht verrassen!", aldus een woordvoerder van het merk. “Wel herbergt het toekomstige stijlkenmerken en technieken van komende Mercedessen." En er is meer...

De geschoten auto (een 1:4 schaalmodel) is namelijk een doorontwikkelde BlueZERO die Mercedes-Benz tot tweemaal toe eerder toonde. Daarachter half onder een laken is de daadwerkelijke conceptcar. Achter de schermen is Mercedes druk op weg de hybride- als wel de elektrotechniek daarvan op tijd gereed te krijgen voor de nieuwe productiemodellen. “Techniek waarop de nieuwe B-klasse grote kans maakt”, aldus Mercedes-Benz Nederland. “Ook vertoont het schaalmodel enkele stijlkenmerken die we op nieuwe Mercedessen gaan tegenkomen, zoals de flanklijnen”. Of hieronder de nieuwe A- en B-klasse ondervallen vertelt desbetreffende niet.

Scirocco
Wat de woordvoerder wel bevestigt is dat de nieuwe A-klasse compleet anders wordt dan de huidige. “Enkel de ‘A’ achterop de klep blijft behouden.” Bij de nieuwe Mercedes A-klasse moeten we denken aan een rivaal voor de Volkswagen Scirocco, veel lager dus en bovenal aanzienlijk sportiever. Laat Mercedes daarmee alsnog de 1-serie, de A3 en ook de Lexus CT200h hun gang gaan? Daarover laat Mercedes het volgende los: “Er komt een compleet nieuwe B-klasse en het is de bedoeling dat die zowel de klant van de huidige A-klasse als de huidige B-klasse gaat bedienen. Beide modellen hebben namelijk een trouwe groep klanten en die willen we natuurlijk niet verliezen. Ruimteaanbod blijft daarin belangrijk, al zal de nieuwe B iets lager en langer worden en daarmee meer richting de hatchback schuiven.”

Meerdere carrosserievarianten
Op de vraag of er meerdere carrosserievarianten komen van de nieuwe A-klasse wordt nadien geknikt. Over de exacte invulling daarvan houdt Mercedes Nederland zijn lippen op elkaar. Wij denken wellicht een equivalent aan de Golf Plus of misschien toch een volwaardige MPV met vijf- of zevenzitplaatsen zoals de Touran. "Zou kunnen!", is de reactie.

Compacte sportcoupé
De nieuwe A-klasse krijgt in ieder geval een uitgebreide line-up. Naast een drie- en vijfdeurs hatchback en een te verwachten MPV-achtig model proeven we dat Mercedes tevens bezig is met het op poten zetten van meerdere varianten. Letterlijk, want één daarvan zou Mercedes’ eigen X1 kunnen zijn. Ook zijn er plannen voor een compacte sedan à la Volkswagen Jetta. Die laatste zou de spirituele opvolger van de befaamde E 190 uit de jaren ’80 moeten zijn. De nieuwe doet het echter met voorwielaandrijving. “Een kleine cabriolet komt er niet, dan eerder een compacte sportcoupé onder de C-klasse Coupé.”

AMG
In alle carrosserievarianten zullen het overwegend compleet nieuwe viercilinders (diesels en benzines) zijn die de kracht leveren. Zelfs de A-klasse AMG-versie krijgt er één, met turbo weliswaar en goed voor een geschat vermogen van liefst 320 pk. Gelukkig is hier vierwielaandrijving aan de orde.

 

Gerelateerde artikelen

Nieuwe A-klasse legt lat middenklasse-interieur stuk hoger

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-Benz presenteert de nieuwe A-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Maak kennis met de Mercedes-Benz A-klasse Sedan

Autonieuws
> Artikel lezen

Naakte Mercedes A-klasse wil gezien worden

Spyshots
Naakte Mercedes A-klasse wil gezien worden
> Artikel lezen

Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend

Autonieuws
Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend
> Artikel lezen

Nieuwe A-klasse legt lat middenklasse-interieur stuk hoger

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.