Lifestyle & design

Lapka Breath Alcohol Monitor: app met mate

Onlangs lieten we ons vertellen dat een moderne smartphone over evenveel rekenkracht beschikt als waarover ze beschikten tijdens de eerste maanlancering. Zou best eens kunnen, maar allerhande ontwikkelaars willen ons toch vooral doen geloven dat hun app’s een mensenleven verrijken. Lapka lijkt er daar één van.

Eén ding moeten we Lapka – dat Scandinavisch aandoet, maar gevestigd is in San Francisco – nageven. Zelden hebben we zo’n gelikte marketingcampagne rondom een nieuw maar eigenlijk volkomen nutteloos product gezien. Een prachtige fotoshoot, een stereotype zweverige promofilm en een wervelende website, het is er allemaal. Maar dat is allemaal gebakken lucht als een fancy blaastest, genaamd Breath Alcohol Monitor, kennelijk achter de komma nauwkeurig weet te bepalen hoeveel biertjes je achterover hebt geklokt, maar – als je stevig hebt wezen doorzakken – vervolgens niet met een digitale vinger durft te zwaaien dat achter het stuur kruipen niet langer verantwoord is.
Want daar wil Lapka zijn vingers niet aan branden onder het mom van ‘ieder mens kent zijn of haar lichaam goed genoeg’. Euh, is het gebrek daaraan nu juist niet de aanleiding geweest dat alcoholcontroles in het leven zijn geroepen? Eigenlijk de enige ‘waarschuwing’ die de meegeleverde app geeft is het anticiperen op de hoeveelheid gemeten alcohol in het bloed. Dit doet de applicatie bijvoorbeeld door van kleur te veranderen, eventueel in combinatie met het uitvergroten van de letters en knoppen op het scherm van je iPhone. En mocht je op welke manier ook veilig zijn thuisgekomen, dan vraagt het de volgende dag of het goed met je gaat.

Geluidsfrequenties
Hoewel we onze vraagtekens hebben bij de Breath Alcohol Monitor (BAM), vernuftig zit het kleine, van zwart keramisch materiaal gemaakte buisje wel in elkaar. Binnenin bevindt zich een geavanceerde elektrochemische sensor van hetzelfde soort als de politie gebruikt. Maar bij de Lapka BAM is dan weer geen blaastuitje nodig. Een gebalde hand om het buisje fungeert als zodanig. Zodra je in de BAM blaast vertaalt de sensor de ingeblazen adem naar heel hoge geluidsfrequenties die door de microfoon van je smartphone worden opgepikt, om deze vervolgens weer om te zetten naar bruikbare informatie voor de app. Een knap staaltje techniek verpakt in een fraai omhulsel, maar waar ook een aanzienlijk deel van de productiekosten in is gaan zitten. De Lapka BAM is namelijk te koop voor een pittige € 149,-.

Gerelateerde artikelen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Skoda Octavia (Combi) naar buiten

Spyshots
> Artikel lezen

Zo combineren échte mannen werk en privé

Autonieuws
Zo combineren échte mannen werk en privé
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo: Alcoguard voor notoire drinkers

Autonieuws
Volvo: Alcoguard voor notoire drinkers
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.