Autonieuws

Volvo kiest Amsterdam als testlaboratorium

Amsterdam is volgens Volvo de ideale locatie om haar nieuwste veiligheidsystemen aan de laatste praktijktests te onderwerpen. Oplettende Amsterdammers hebben zodoende kans om al voor de verkoopstart oog-in-oog te staan met de gloednieuwe S60.

De nieuwe Volvo rijdt zonder camouflage door het centrum van Amsterdam, zoals op bijgaande foto in de drukke Vijzelstraat. Volgens Volvo is Amsterdam niet alleen een goed testgebied vanwege het zeer drukke verkeer, de hoofdstad biedt een uniek verkeersbeeld binnen Europa met extreem veel fietsers. Het spreekt vanzelf dat de Zweedse ingenieurs Pedestrian Safety ook in deze specifieke omstandigheden wil finetunen. Het gaat om een systeem dat een voetganger voor de auto kan waarnemen en het voertuig afremt als de bestuurder niet tijdig reageert om een aanrijding te vermijden. Het nieuwe systeem, Collision Warning with Full Auto Brake and Pedestrian Detection genaamd, debuteert in 2010 gelijktijdig met de lancering van de nieuwe S60.

Fietsers
Volvo´s veiligheidsingenieurs werken overigens al meer dan tien jaar aan de Pedestrian Detection-technologie. Over de hele wereld zijn er tests mee gedaan. Na de onthulling van de nieuwe S60 op de Autosalon van Genève in maart is het nu tijd voor de laatste praktijkproeven in de drukke binnensteden van Europa. "Het systeem moet rekening houden met diverse zaken, waaronder de verkeerssituatie, de wegomstandigheden, andere weggebruikers zoals fietsers en uiteraard het weer. Daarom hebben we al meer dan 500.000 kilometer gereden om real-life data te verzamelen. Daarnaast gebruiken we informatie van verkeerstests voor geavanceerde computersimulaties", aldus Thomas Broberg, Senior Safety Advisor bij Volvo. Het gaat nu om de laatste fijnafstellingen.

Voetganger kwetsbaar
Alleen al in de Europese hoofdsteden kwamen in 2007 1.560 mensen om in het verkeer. Daarvan is 43 procent voetganger. De snelheid van het voertuig is van grote invloed op de kans dat een voetganger overlijdt als gevolg van de aanrijding. Bij een snelheid van 50 km/uur is de kans op een dodelijke afloop 85 procent hoger dan bij een snelheid van 25 km/uur. "Het doel van de nieuwe technologie is aanrijdingen met voetgangers te voorkomen bij snelheden onder de 25 km/uur. Rijdt de auto sneller, dan moet het systeem de snelheid tijdens de botsing zoveel mogelijk verlagen. In de meeste situaties kunnen we de klap van de aanrijding met 75 procent verminderen. Gezien het grote aantal ongevallen met voetgangers maakt het al een enorm verschil als het systeem erin slaagt de kans op een dodelijke afloop met 20 procent te verlagen. In specifieke situaties kunnen we de kans op een dodelijke afloop zelfs met wel 85 procent verkleinen", zegt Broberg.

Gerelateerde artikelen

Ingrijpende harttransplantatie voor Volvo S60 en V60 Polestar

Autonieuws
2017 Volvo S60 & V60 Polestar
> Artikel lezen

Volvo rijdt nieuwe S60 in de spotlights

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo introduceert smaakvolle Polestar Performance Parts

Tuning & styling
Volvo Polestar Performance Parts
> Artikel lezen

Heico Sportiv geeft Volvo S60/V60 Polestar meer pit

Tuning & styling
> Artikel lezen

Vernieuwde Volvo S60 en V60 Polestar stukken goedkoper

Autonieuws
Volvo prijst vernieuwde S60 en V60 Polestar
> Artikel lezen

Nieuwe Volvo S60 duikt poedelnaakt op

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.