Autonieuws

Agera: nieuwe supercar van Koenigsegg

De kleine Zweedse autofabrikant Koenigsegg presenteert haar nieuwe parel: de Agera. Met de Koenigsegg Agera borduurt Christian von Koenigsegg voort op het succes van de CC die vijftien jaar geleden het levenslicht zag.

Vijftien jaar geleden verwezenlijkte Christian von Koenigsegg zijn droom: het bouwen van een eigen sportauto. En met succes. De Koenigsegg CC wist vele internationale prijzen binnen te slepen en de grote sportautofabrikanten versteld doen staan wat betreft de prestaties van de Zweedse bolide. In de jaren daarna evolueerde de CC tot CCX en CCR welke met extreme prestaties en een strak design nog altijd aan de huidige standaard kunnen voldoen. Maar Koenigsegg zit niet stil. In Genève toont met de volgende stap in het bestaan van de fabrikant: de Agera.

Handelen
Vrij vertaald vanuit het Zweeds staat de naam Agera voor ‘handelen’. Volgens Koenigsegg symboliseert dat de bedrijfsfilosofie. Koenigsegg is volgens eigen zeggen vooruitstrevend, op zoek naar uitdagingen en grensoverschrijdend. Tevens is de naam afgeleid van het Griekse ‘Ageratos’ wat staat voor ‘tijdloos’.

Design
Tijdloos is inderdaad een statement dat men meer dan waar kan maken. De Agera borduurt voort op de inmiddels vijftien jaar oude CC, maar oogt modern, fris en alles behalve gedateerd. En dat terwijl het basisontwerp één-op-één van de CC is overgenomen. Bovendien zijn de afmetingen in alle opzichten gelijk. Wat ook gebleven is zijn de kenmerkende portieren en het uitneembare dakpaneel dat voorin de auto kan worden opgeborgen.

V8
Technisch gezien is de Agera opnieuw een statement. De 4.7 liter V8 is dankzij diverse aanpassingen, waaronder een dubbele turbo, in staat om 910 pk en 1.100 Nm (bij 5.100 tpm) op de wielen over te brengen. Tussen 2.680 en 6.100 tpm is bovendien al 1.000 Nm beschikbaar! Mede dankzij het gewicht van maar 1.260 kg is de Agera in staat om in 3,1 seconden naar 100 km/h te sprinten en een topsnelheid van meer dan 390 km/h te behalen.

Keramische remmen
Dat alles dient natuurlijk wel in goede banen te worden geleid. Koenigsegg heeft dan ook een speciaal tractiecontrole systeem ontwikkeld dat zich niet alleen aanpast aan de situatie, maar ook in diverse handmatige standen valt in te stellen. De keramische remschrijven moeten bovendien voor een indrukwekkend remmend vermogen zorgen.

Kuipstoelen
Het interieur is clean, maar sportief. Het meest opvallend zijn de welgevormde kuipstoelen die zijn voorzien van een schitterend stiksel. De middenconsole en –tunnel zijn volledig opgetrokken uit carbon. Je zal het bij het zien van het interieur misschien niet verwachten, maar aan luxe en comfort is geen gebrek. Het nieuwe Multi-functionele display herbergt de besturing van onder meer een G-kracht meter, lap-timer, kompas, een navigatiesysteem en audiosysteem moeten voor het nodige vermaak zorgen.

Derde model
De Koenigsegg Agera zal parallel worden geproduceerd met de CCX en CCXR. Het model vervangt daarmee dus beide modellen niet, maar wordt juist als extra aan het gamma toegevoegd. Nadat een pre-productie versie in Genève zijn werelddebuut heeft beleeft zal in Zweden alles op alles worden gezet om de auto productieklaar te maken. Tegen het einde van 2010 zal het productiemodel namelijk zijn debuut moeten beleven.

Gerelateerde artikelen

Koenigsegg Agera RS met 447 km/h de snelste auto ter wereld

Autonieuws
Koenigsegg Agera RS met 447 km/h de snelste auto ter wereld
> Artikel lezen

Koenigsegg: "480 km/h in Agera RS niet onmogelijk"

Autonieuws
Koenigsegg: "480 km/h in Agera RS niet onmogelijk"
> Artikel lezen

Koenigsegg rijdt 0-400-0 record Bugatti alweer uit de boeken

Autonieuws
Koenigsegg rijdt 0-400-0 record Bugatti alweer uit de boeken
> Artikel lezen

Koenigsegg denkt 0-400-0 km/h sneller te kunnen dan Bugatti

Autonieuws
> Artikel lezen

Hasselblad's vereeuwiging van Koenigsegg is magnifiek

Autonieuws
Hasselblad vereeuwiging van Koenigsegg is magnifiek
> Artikel lezen

Michelin bijt zich stuk op 480 km/h-band

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.