Autonieuws

Back to the future: GMC Granite Concept

GMC, in Europa niet actief, gooit het in Detroit over een heel andere boeg. De Granite Concept die zij op de NAIAS toont, staat in schril contrast met het normale gamma van het Amerikaanse merk waarbij grote, slurpende SUV’s, pick-ups en Vans de dienst uitmaken.

Als Delorean nog zou bestaan zou dit misschien wel de moderne interpretatie kunnen zijn van de befaamde DMC-12 uit de jaren ’80 blockbuster ‘Back To The Future’. Hoewel de GMC Granite Concept wat betreft exterieurdesign in geen velden of wegen op de bewuste Delorean lijkt, is het interieur een brok high-tec waar professor Emmet Brown en Michael J. Fox hun vingers bij af zouden likken. Een andere reden waarom wij de vergelijking trekken met de DMC-12 is dat GMC met de Granite ‘back to the future’ gaat waar kleine, efficiënte auto’s een steeds grote rol gaan spelen. Op dit moment herbergt het gamma van GMC uitsluitend modellen waarmee het merk zich over een paar jaar niet meer kan vertonen. Ook niet in de Verenigde Staten. GMC moet dus kleiner, zuiniger en schoner en de Granite is daarvan het eerste voorproefje van wat komen gaat.

Astra
Het compacte studiemodel op de stand van GMC in Detroit wordt door hen “Urban Utility Vehicle" genoemd en dat dekt meteen de lading. Bij zo’n auto hoort natuurlijk geen benzineabsorberende V8 maar een aggregaatje die gematigd met brandstof omspringt. GMC heeft deze, als één van de vier overgebleven merken binnen New GM, gevonden in de 1.4 liter turbomotor die ook in de Opel Astra ligt. Uiteraard verzorgt een automaat (6-traps) de overbrenging. Hoe klein ook, het blijft immers wel een Amerikaan.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Suzuki Jimny: een echte terreinvreter

Autonieuws
Nieuwe Suzuki Jimny
> Artikel lezen

Audi en Hyundai storten zich samen op brandstofcel

Autonieuws
> Artikel lezen

Rimac ontvangt zegen en geld van Porsche

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo rijdt nieuwe S60 in de spotlights

Autonieuws
> Artikel lezen

Patenten tonen alvast BMW 8-serie Cabrio en Gran Coupé

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.