Autonieuws

Gordini

De geschiedenis van Gordini in vogelvlucht

Met het nieuwe Gordini-label haalt Renault een beroemde naam onder het stof vandaan. Wie was deze Gordini eigenlijk en hoe zijn hij en Renault met elkaar verweven geraakt?

De geschiedenis van Gordini in vogelvlucht
Gordini heeft enorm naam gemaakt met de French Blue uitgevoerde Renault R8 voorzien van een tweetal witten strepen. Wie aan Gordini denkt, denkt meteen aan deze blauw-witte kleurencombinatie. Maar er is heel wat aan vooraf gegaan.

Italiaan
Amadeo Gordini werd in 1899, een jaar voordat de eerste Renault het levenslicht zag, geboren in het Italiaanse Bazzano vlakbij Bologna. Ondanks dat zijn vader een paardenhandelaar was is Amadeo Gordini al op vroege leeftijd gefascineerd van mechanica. Als hij vijfentwintig wordt verhuist hij naar Parijs alwaar hij ook de Franse nationaliteit aanneemt. Bovendien verandert hij zijn naam van Amadeo naar het meer Frans klinkende Amédée. Hij begint zijn carrière bij Hispano-Suiza waar hij de nodige ervaring op kon doen met de automobiel. Twee jaar later start hij al zijn eigen werkplaats. Hij repareert er (voornamelijk) Fiat´s en raakt geïnteresseerd in de racerij. Al snel gaat hij zich toeleggen op het tunen van Fiat´s die niet geheel zonder succes deelnemen aan Le Mans. Veel geld leverde het hem niet op, maar dat veranderde enkele jaren later.

Simca
Gordini sluit halverwege de jaren ´30 een overeenkomst met Simca en in 1938 verschijnt Simca met zes door Gordini onder handen genomen auto´s aan de start van Le Mans. Dat was toentertijd echter niet te vergelijken met het geweld dat heden ten dage over het Franse circuit dendert. De door Gordini onder handen genomen Simca ontwikkelde 26 pk. En daar maakte hij naam mee. De Franse journalist Charles Faroux bewonderde het werk van Gordini en schreef zelfs dat het werk dat Gordini had geleverd enkel het werk van magie kon zijn.

Dauphine
In 1956 komt Renault voor het eerst om de hoek kijken. Amédée Gordini ontmoet Pierre Dreyfus, de toenmalige directeur van Renault, om te praten over een samenwerking. Renault vraagt Gordini om hun versnellingsbakken te verbeteren. Het resultaat is zo overtuigend dat Gordini door Renault wordt ingehuurd om te werken aan de ontwikkeling van de Dauphine-motor. Een jaar later tekenen Renault en Gordini de overeenkomst voor de productie van 10.000 sportieve Dauphine´s. Aan de buitenzijde leken deze als elke andere Dauphine, maar onderhuids schuilde het grote verschil. Met een aangepaste motor en een gewijzigd in- en uitlaatsysteem was de door Gordini ontwikkelde Dauphine vele malen sportiever. En zo werd de samenwerking tussen Renault en Gordini een feit.

Renault 8 Gordini
In 1964 worden Renault en Gordini onlosmakelijk met elkaar verbonden. In dit jaar wordt namelijk de legendarische Renault 8 Gordini gelanceerd. De in 1962 gelanceerde R8 was voor Gordini geen onbekende. Het model was immers gebaseerd op de Dauphine. Met de Renault 8 ging Gordini echter veel rigoureuzer te werk dan met de Dauphine. Zodoende kreeg de auto een volledige tuningsbehandeling en werd het motorvermogen opgeschroefd tot 90 pk. Een topsnelheid van 170 km/h was voor die tijd een heel begrip. Om de sportievere inborst van de Renault 8 Gordini extra te benadrukken werd de auto gespoten in ‘blueFrance 418’ en werden er twee witte strepen op geplakt. Het succes was ongekend. In het eerste jaar werden er al 2.600 van verkocht. En het succes duurde voort. In zes jaar tijd werden er maar liefst 11.607 Renault´s 8 Gordini verkocht.

Renault 12 Gordini
En dat succes leverde een hele schare fans op. In 1970 wordt de eerste ´G Day´ gehouden op het Zuid-France circuit Le Castellet. Duizenden Gordini-fans uit onder meer Frankrijk, Spanje en België komen daar bij elkaar. Op dat evenement lanceert Renault bovendien een nieuw model, de Renault 12 Gordini. Het nieuwe model was voorwielaangedreven en daarmee een hele ommezwaai. De verkeerde, zo bleek een paar jaar later. In vier jaar tijd zijn er maar 5.000 exemplaren van verkocht, en mede door de oliecrisis, werd de Renault 12 Gordini nooit een groot succes.

Synoniem
In 1975 probeert Renault het nog een keer door een Renault 17 TS te voorzien van een Gordini-label. Maar de grootmeester zelf, inmiddels 76 jaar oud, is niet meer bij de ontwikkeling betrokken. Een jaar later ziet Gordini hoe Renault Alpine de 24 Uren van Le Mans wint met een V6 Turbo die de handtekening van Gordini draagt. Zijn naam staat synoniem voor autosport en snelheid. Kort daarna overlijdt hij in Parijs. Maar zijn naam leeft voort en Renault zal Gordini doen herleven.
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Renault-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

De geschiedenis van Gordini in vogelvlucht
De geschiedenis van Gordini in vogelvlucht
De geschiedenis van Gordini in vogelvlucht
De geschiedenis van Gordini in vogelvlucht
De geschiedenis van Gordini in vogelvlucht
De geschiedenis van Gordini in vogelvlucht
De geschiedenis van Gordini in vogelvlucht

Zoeken

Merk- & modeldossiers