Autonieuws

Peugeot BB1

Peugeot BB1: vooruitblik met oervormen

Peugeot neemt ons mee naar de toekomst met de BB1, een merkwaardige concept met ‘een 65 miljoen jaar oud ontwerp’. Sprekend lijkt de BB1 op de kop van een Brachiosaurus, één van de voorkomende dino’s in de film Jurassic Park. Althans, daar dachten wij meteen aan toen we de BB1 zagen.

Peugeot BB1: vooruitblik met oervormen
Vorm, styling, aandrijving, besturing, layout van het interieur en respect voor het milieu waren de pijlers van Peugeot bij het ontwikkelingen van de BB1. En hoewel het design eerder doet denken aan oeroude vormen voldoet de Peugeot BB1 dan ook aan de oplossingen van mobiliteit van de toekomst. Toegegeven, apart is de BB1 zeker en over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.

Achterliggende gedachte
De opdracht bij het ontwikkelen van de BB1 was om het ideale vervoermiddel te creëren voor alle denkbare omstandigheden van het hedendaagse drukke stadsverkeer. De auto moest compact en multifunctioneel zijn gecombineerd met een pittig karakter en bijzonder wendbaar gedrag (draaicirkel van 3,50 m). Een hele uitdaging voor de makers, want er is nog nooit een auto ontwikkeld met een lengte van slechts 2,50 m die plaats biedt aan 4 personen. “De BB1 Is een auto met oneindige vervoerscapaciteiten, die dankzij zijn compacte buitenmaten overal doorkomt en zelfs zo weinig plaats inneemt, dat je hem dwars tegen de stoeprand zou kunnen parkeren!”, aldus Peugeot.

600 kg
De BB1 beschikt over een buizenframe dat in samenwerking met de technici van Peugeot Motocycles is ontworpen. Het is één compleet geheel: met elektrische stuurinrichting, voor- en achterwielophanging, veren en schokdempers. Dat moet voor een prima weggedrag en prestaties zorgen. Mede dankzij de carbon carrosserie heeft de BB1 een wagengewicht van slechts 600 kg.

Interieur
Om de voorgenomen elementen te bereiken hebben de ontwerpers zich bij het ontwerp van het interieur laten inspireren door de wereld van de tweewielers: de bestuurder zit voorin in een ideale houding, prettig rechtop dankzij het ontbreken van een pedalenstel. De passagier zit achter de bestuurder, net als bij een tandem. Aan de rechterzijde zitten de passagiers op dezelfde manier achter elkaar. Dankzij deze unieke interieuropstelling voor een auto weet de kleine BB1 toch voldoende binnenruimte te bieden. De instap is gemakkelijk gemaakt dankzij portieren die aan de voorzijde openen en de bagageruimte is te bereiken via de achterklep. Het interieur kan gemakkelijk omgebouwd worden waardoor de inhoud van de bagageruimte varieert van 160 liter met vier inzittenden tot 855 liter met alleen de bestuurder.

Zonnecellen
Waar de individu steeds meer terrein wint in het hedendaagse leven, wil Peugeot juist terug naar meer socialiteit. De BB1 biedt namelijk een optimaal contact met de buitenwereld. Als eerste via zijn grote glasoppervlak en daarnaast middels het toepassen van moderne interactieve techniek. Bovenop de auto zijn zonnecellen van de laatste generatie geïnstalleerd, waardoor ze ook een niet-vlakke ondergrond kunnen worden aangebracht zoals de dubbele bolling in het dak. De cellen hebben zo´n 16% rendement, aanzienlijk meer dan de huidige systemen, en de opgewekte stroom wordt aangewend voor de voeding van bepaalde uitrusting.

Stadsprintjes

Onderhuids schuilt – hoe kan het ook anders – een krachtbron die werkt op elektriciteit. Twee elektromotoren in beide achterwielen zorgen voor een totaal vermogen van 15 kW. De actieradius bedraagt 120 km. Stadsprintcijfers zijn helemaal hot en ook Peugeot gaat daar graag in mee. De BB1 accelereert vanuit stilstand naar 30 km/h in 2,8 s en het traject 30 - 60 km/h duurt 4,0 seconden. Aangezien we dit soort metingen nog niet gewend zijn kunnen we niet zeggen of het snel of langzaam is.
Redactie
Door Redactie
Peugeot BB1: vooruitblik met oervormen
Peugeot BB1: vooruitblik met oervormen
Peugeot BB1: vooruitblik met oervormen
Peugeot BB1: vooruitblik met oervormen
Peugeot BB1: vooruitblik met oervormen
Peugeot BB1: vooruitblik met oervormen
Peugeot BB1: vooruitblik met oervormen
Peugeot BB1: vooruitblik met oervormen
Peugeot BB1: vooruitblik met oervormen

Mis geen belangrijk Peugeot-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers