Autonieuws

Mazda MX-5 Superlight: blikvanger

Hij was al aangekondigd en nu heeft Mazda de MX-5 Superlight Version volledig vrijgegeven. De extra lichte en omgebouwde MX-5 beleeft zijn showdebuut in Frankfurt en zal ook daarna alleen een rol als eyecatcher toebedeeld krijgen. Mazda neemt ‘m namelijk niet in productie.

De Mazda MX-5 bestaat inmiddels 20 jaar en met de Superlight Version wil Mazda dit op eervolle wijze vieren. Sterker nog, het is al jaren een droom van Mazda’s Europese designdirecteur Peter Birtwhistle om een radicale MX-5 als deze te bouwen. 

Plezier
Terug naar de Superlight zelf. De makers zijn behoorlijk losgegaan op deze eenmalig constructie van de MX-5. Op het ontbreken van een dak en voorruit en de ‘domes’ achter de inzittenden na is het koetswerk aardig gelijk gebeleven. Het meeste plezier hebben de ontwerpers aan het interieur beleeft. Die ligt nu dan ook open en bloot in het zicht, dus de uitdaging was des te groter om het aantrekkelijk te maken. En dat is goed gelukt, vinden wij. Mazda lijkt de cockpit met de gedachte ´minder is meer´ te hebben vormgegeven. Alleen de meest functionele benodigheden zijn overgebleven. Zelfs het tapijt op de deurpanelen is verwijderd. Duidelijk wil Mazda hiermee het pure rijkarakter van de MX-5 benadrukken. 

Techniek
Ondanks dat het uiterlijk zeer spectaculaire prestaties doet verwachten stelt Mazda ons teleur. De 1.8 liter benzinemotor in het vooronder ontwikkelt ´slechts´ 126 pk en een koppel van 167 Nm. En daarmee sprint de auto in 8,9 seconden naar 100 km/h. Inderdaad, dan wordt je gewoon voorbijgestreeft door de gemiddelde leaserijder van tegenwoordig. Wel laat Mazda weten dat de auto door zijn aangepaste onderstel een compromisloos karakter heeft. En wees eerlijk, met het ontbreken van een voorruit en een dak moet het een intense rijervaring bieden. Bovendien laat Mazda weten een uitlaatsysteem te hebben gemonteerd die een veel grotere motor doet vermoeden.

Gerelateerde artikelen

Waarom wij eeuwige liefde verklaren aan de Mazda MX-5 RF

Autotests
> Artikel lezen

Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5

Autonieuws
Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5
> Artikel lezen

Afneembare hardtop voor Mazda MX-5 Cup

Autonieuws
> Artikel lezen

Fotoserie Mazda gooit nog wat kolen op het vuur

Fotogalleries
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.