Autonieuws

Nieuwe Noble M600 dan eindelijk klaar

Na enige tijd van vertraging presenteert Noble dan eindelijk hun nieuwe supercar. De M600 is zoals we van de kleine Britse fabrikant gewend zijn een echte rijdersauto. Noble noemt geen directe concurrenten, maar laat weten dat de M600 dicht tegen het kaliber van een Ferrari F40 ligt.

Noble windt er geen doekjes om. Het merk neemt zelfs de McLaren F1 in de mond om aan te geven waar de M600 toe in staat is. De specificaties liegen er in ieder geval niet om. Een vermogen van 659 pk en een maximum koppel van 818 Nm, in 3,0 seconden naar de 100 km/h, in 6,5 seconden naar de 200 km/h en een topsnelheid van ruim 360 km/h. Het geweld wordt geleverd door een 4.4 liter V8 afkomstig van Volvo waarop twee Garret-turbo’s zijn geschroefd. De Noble-ingenieurs wisten zonder moeite 750 pk uit het blok te persen, maar hebben uiteindelijk toch besloten het productiemodel iets minder output te geven. Overigens kunnen bestuurders van de M600 zelf ook nog bepalen hoeveel vermogen ze willen: 456, 558 of de maximale 659 pk. 

516 pk per ton
Net als Lotus hanteert Noble de ‘minder is meer’ filosofie, maar in tegenstelling tot hun collega’s heeft Noble nog nooit gehoord van ‘een relatief hoog vermogen’. De M600 weegt dankzij het gebruik van spaceframes en een ten dele uit koolstofvezel opgetrokken koetswerk slechts 1.275 kg. Dat betekent dus een dat elke pk slechts 1,93 kg hoeft mee te slepen. Ter vergelijking: de Bugatti Veyron heeft een pk/gewichtsverhouding van 1,88 per kilogram. In tegenstelling tot de Franse hypercar komt alles wat de M600 kan voor een groot deel op bestuurderkunsten van de berijder aan. De Brits is namelijk wars van hulpmiddelen als ABS en het ESP werkt ‘anders’ dan dat van andere moderne supercars. Gelukkig heeft Noble hun nieuweling wel prachtig in balans gebracht met een gewichtsverdeling van 40/60 tussen vóór en achter. Zodoende is de handling van de M600 optimaal en kunnen de 19 inch wielen vóór en 20 inch achter de paardenkrachten meer gecontroleerd op het asfalt brengen. Traction control is aanwezig, maar kan worden uitgeschakeld.

Conventionele handbak
Schakelen gaat met een normale handbak in tegenstelling tot semiautomatische versnellingsbakken van andere sportwagen is deze prijsklasse. “We hebben tijdens de ontwikkeling van de M600 verschillende halfautomatische transmissies met schakelflippers getest zoals die van de Ferrari Enzo, maar ze stemden ons allemaal niet tevreden”, aldus Peter Boutwood, CEO van Noble. “Met een normale en goede handbak kan evenzo snel geschakeld worden en het geeft de berijder meer controle over de auto”.

November
De Noble M600 zal officieel worden onthuld tijdens de volgende maand gehouden Goodwood Revival. Daarna zal de auto worden gefabriceerd in een compleet nieuwe fabriek in Leicestershire, Engeland. De productie start over enkele maanden en eind november kunnen de eerste eigenaren hun nieuwe aanwinst verwachten. Als richtprijs geeft Noble een bedrag van 200.000 pond op.

Gerelateerde artikelen

Noble presenteert suïcidale M600 SVR

Autonieuws
Dit is de waanzinnige Noble M600 SVR
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.