Autonieuws

Vier primeurs voor de BMW 7-serie

BMW geeft melding van een viertal primeurs voor de 7-serie. Het vlaggenschip is namelijk voor het eerst te bestellen met de kakelverse TwinPower Turbo (Diesel), xDrive-vierwielaandrijving en een M Sport pakket. Daarnaast heeft BMW de 7-serie onder de noemer BluePerformance de 730d klaargestoomd voor de EU6-eisen van 2014.

De 740d, zoals de typeaanduiding van de nieuweling luidt, beschikt over een nieuw ontworpen dieselmotor met dubbele turbo en een slagvolume van 3.0 liter. BMW geeft de krachtbon, die in november de achtcilinder 745d vervangt, het predicaat TwinPower Turbo mee. En dat betekent in het geval van de 740d een - permanent door drie cilinders aangedreven - ‘vaste’ turbo en een kleine variant die alleen zijn werk doet wanneer de berijder daarom vraagt. Het geproduceerde vermogen is 306 pk en het koppel bedraagt 600 Nm (tussen 1.500 - 2.500 tpm). Dit geweld zorgt ervoor dat de zwaarlijvige toplimousine alsnog in 6,3 seconden naar 100 km/h kan accelereren. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Heel knap deze cijfers, maar pas echt indrukwekkend zijn de verbruik- en de emissiewaarden. Ondanks het torenhoge vermogen heeft de 740d slechts 6,9 liter diesel per 100 kilometer nodig en dat in combinatie met een CO2-uitstoot van 181 g/km. Het maakt de auto volgens BMW meteen tot de zuinigste en schoonste is zijn klasse. We geloven het direct.

EU6 voor 730d
Tegelijkertijd met het introduceren van de 740d stelt BMW de kopers in staat de 730d voortaan ook als BluePerformance te bestellen. Het vermogen en koppel voor beide motorvarianten is gelijk, namelijk 245 pk en 540 Nm. Voor de 730d BluePerformance zijn dezelfde maatregelen getroffen als de eerste EU6-auto ter wereld. Duidelijk mag zijn dat dit model ook al voldoet aan die (milieu)normering die pas in september 2014 van kracht is. Het vermogen blijft misschien gelijk, het verbruik en de CO2-uitstoot daarentegen is gereduceerd tot 6,8 l/100 km (was 7,2 l/100 km) en 178 g/km (was 192 g/km). Helaas kan BMW het BluePerformance-pakket vanwege de hoge ombouwkosten niet kosteloos aanbieden en daarom is het model iets duurder dan de normale 730d. Omdat het vermogen en de verbruikscijfers gelijkwaardig aan elkaar zijn is BMW er zich bewust van dat alleen kopers met een bovengemiddeld milieubewustzijn de BluePerformance-versie zullen aanschaffen. Het merk wil het toch graag aan de klant aanbieden. “We beschikken nu eenmaal over de technieken, dus waarom het achterhouden?”, aldus een woordvoerder van BMW.

M Sport Package
BMW strooit met sportpakketten, want ook de 7-serie is binnenkort (november) te verkrijgen met het M Sport Package. En dat is een primeur, want nooit eerder werd er een M-pakket aangeboden voor BMW´s topmodel. Wie het pakket bestelt krijgt er meten het M Aerodynamics Package met enkele chromen versierselen voor het exterieur bij. Bovendien krijgt de klant de exclusieve mogelijkheid de carrosseriekleur Carbon Black Metallic te bestellen. Verder wordt het pakket gesierd door 19 inch M wielen (20 inch optioneel), BMW Dynamic Drive, een leder M sportstuurwiel en M sportpedalen. De antracietkleurige hemelbekleding is afkomstig uit de schappen van BMW Individual en geeft de auto extra cachet.

xDrive
Het primeurnieuws eindigen we met het voortaan te verkrijgen vierwiel- aandrijvingsysteem xDrive, tevens een primeur voor de 7-serie. Onder normale omstandigheden bedraagt de aandrijvingverhouding tussen voor en achter 40:60. In bochten kan dit oplopen tussen 20:80. Vooralsnog zijn alleen de 750i en 750iL(ang) uit te rusten met xDrive.

Gerelateerde artikelen

100 keer BMW Individual 7-serie The Next 100 Years

Autonieuws
BMW Individual 7 Serie THE NEXT 100 YEARS
> Artikel lezen

BMW viert jubileum 7-serie met Edition 40 Jahre

Autonieuws
BMW viert jubileum 7-serie met Edition 40 Jahre
> Artikel lezen

Diamanten-inleg voor BMW 750Li Individual

Autonieuws
BMW 750Li xDrive Individual
> Artikel lezen

M760Li xDrive: de Alpina B7 van BMW

Autonieuws
BMW M760Li xDrive
> Artikel lezen

'Mid-cycle facelift' voor BMW 7-serie in aantocht

Spyshots
'Mid-cycle facelift' voor BMW 7-serie in aantocht
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.