Autonieuws

Nieuw high-tech testcentrum voor BMW Group

Vandaag vindt de officiële opening plaats van BMW’s nieuwe en geavanceerde testcenter. In de unieke faciliteit kunnen auto’s met windsnelheden tot 300 km/h worden getest. Daarnaast presenteert BMW drie innovaties die bijdragen aan de verdere vergroting van de efficiency.

In het gigantische complex kunnen nieuwe modellen al vroeg in het ontwikkelingstadium op tal van manieren worden getest om het ontwerp te vervolmaken en daarmee de luchtweerstand te verminderen. Een 10% betere stroomlijn vertaalt zich namelijk al snel in een 2,5% lager verbruik en een evenredig lagere emissie.

Formule 1
Uniek aan het testcomplex zijn ook de realistische testmogelijkheden: tal van rijsituaties kunnen worden nagebootst, inclusief de carrosseriebewegingen tijdens het nemen van bochten, de invloed van ander verkeer en de effecten van een bepaalde ondergrond. Het Aerodynamic Test Centre kan vijf verschillende wegdekken in beweging simuleren. Ondertussen maakt een tweede windtunnel het eventueel mogelijk de auto in alle denkbare richtingen te bewegen. Deze vorm van dynamisch testen werd reeds intensief gebruikt voor de BMW Sauber Formule 1-bolides, maar is nu dus ook toe te passen op alledaagse modellen.

Luchtgordijn
Het Aerodynamic Test Centre luidt tevens een volgende fase in binnen de toepassing en ontwikkeling van BMW EfficientDynamics, dat gericht is op het verhogen van efficiency en prestaties. Echte rijsituaties worden nauwkeurig nagebootst met modellen op werkelijke grootte. Zo is de laatste innovatie een gordijn van lucht - het zogeheten ‘Air Curtain’ - langs de zijkant van de auto om de aerodynamica rond de wielkasten te verbeteren. Er kunnen rijsnelheden tot 300 km/h worden gesimuleerd middels een immense acht meter hoge ventilator. Markant detail aan het complex is dat de functie ervan, aan de buitenkant duidelijk zichtbaar is door de aerodynamische vorm van het gebouw.

Het mag wat kosten
Dat het wat mag kosten bij BMW is duidelijk aan de hand van de bouwkosten. De fabrikant investeerde 170 miljoen euro in het vijf verdiepingen hoge complex en de bijbehorende faciliteiten. Het testcomplex staat in Müchen, vlakbij BMW’s belangrijkste testcentrum ‘FIZ Research and Innovation Centre’, en er werken zo’n 500 specialisten.

Gerelateerde artikelen

BMW velgen - de trend van zilver naar zwart

Autonieuws
BMW velgen - de trend van zilver naar zwart
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie Coupé lekt toch nog uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.