Autonieuws

Opel - Magna

Opel in handen van Magna

Na tachtig jaar wisselt Opel van eigenaar. Het Canadees-Oostenrijkse Magna, een toeleverancier van auto-onderdelen, neemt de Duitse autofabrikant over van het noodlijdende General Motors. Over vijf weken zal naar verwachting het overnamecontract worden getekend.

Opel in handen van Magna
Dagen van onderhandelingen over een eventuele overname van Opel gingen er tussen de Duitse regering en een tweetal belangstellenden aan vooraf. Fiat deed ook mee in de race, maar haakte onlangs af omdat het te weinig inzake kreeg in de financiële middelen van Opel. Daarnaast wilde GM 300 miljoen voor Opel hebben en dat vonden de Italianen aan de hoge kant. Magna ging vervolgens alleen verder. En nu is er dan eindelijk een akkoord bereikt tussen Magna, General Motors en Opel over een overname van de Duitse autofabrikant. Magna wordt bij overname gesteund door de Russische bank Sberbank en de Russische autofabrikant GAZ die in het thuisland Opels wil gaan bouwen. Op haar beurt heeft bondskanselier Angela Merkel Opel een overbruggingskrediet van 1,5 miljard toegezegd. Deze moet overigens nog wel worden goedgekeurd door diverse commissies.

Miljoenenontslagen
Opel, die sinds 1929 in handen is van moederbedrijf General Motors, was sterk in de problemen geraakt door de ongezonde financiële positie van het Amerikaanse autoconcern. GM dat zelf aan de rand van de afgrond bungelt had baat bij een snelle overname Opel. Voor 1 juni moet het concern namelijk aan de Amerikaanse overheid aantonen dat het levensvatbaar is en de verkoop van Opel verbetert de financiële situatie bij het Amerikaanse bedrijf. Of GM de strenge deadline alsnog gaat halen lijkt onmogelijk. Maandag zal het autoconcern vermoedelijk uitstel van betaling aanvragen. Als GM daadwerkelijk omvalt zal dat de grootste bankroet uit de Amerikaanse geschiedenis betekenen. Miljoenen banen zullen daarmee verloren gaan.

Saab en Vauxhall
Opel en haar fabrieken op de thuismarkt lijken hiermee gered te zijn en dat is van groot belang voor Duitsland. Wellicht kunnen ongeveer 25.000 Duitsers hierdoor hun baan behouden. Opel’s zustermerk Saab en het Engelse nevenmerk Vauxhall zitten niet bij de overnamedeal inbegrepen. Saab moet dus nog opzoek naar een nieuwe eigenaar en krijgt daarvoor wat lucht van de Zweedse regering door de Zweden tot eind augustus de tijd te geven om een geschikte overnamekandidaat te vinden. De kleine Zweedse sportwagenfabrikant Koenigsegg zou interesse hebben getoond. Ook Fiat heeft laten weten Saab graag te willen bezitten. En tevens Vauxhall mag rekenen op belangstelling van de Italianen.
Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers