Autonieuws

Zie hier de fonkelnieuwe Jeep Grand Cherokee

Jeep wil met de nieuwe Grand Cherokee aantonen dat het ondanks de welbekende verhalen nog steeds springlevend is.

De vandaag geopende New York Motor Show kenmekt zich door het vele SUV-primeurs. Naast Land Rover grijpt ook Jeep deze beurs aan om hun nieuwe SUV te presenteren. Deze thuiswedstrijd zou Jeep in het voordeel moeten helpen, maar het zijn de erbarmelijke omstandigheden waarin het merk momenteel verkeert die de presentatie overschaduwen. Jeep wil hiervan even niets weten en onthulde vol trots de nieuwe Grand Cherokee. En terecht!

Mengelmoes?
De nieuwe Grand Cherokee is wederom een typisch Amerikaans gestileerde auto geworden. Het koetswerk is minder hoekig dan z’n voorganger, maar oogt nog evenzo stoer. De voorzijde is daarentegen ietwat kalmer vormgegeven en bevat een Japanse/Koreaanse invalshoek. Dit terwijl we in de achterkant een BMW X5 van de vorige generatie herkennen. De schuin afgesneden wielkasten zijn gelukkig wel gebleven en dat maakt de SUV alsnog meteen herkenbaar als Grand Cherokee.

Grotere buitenmaten
Hoewel niet meteen zichtbaar op de foto’s is Jeep’s benjamin groter dan zijn voorganger. De lengte is met 4,5 cm toegenomen en de breedte met 8,0 cm. De wielbasis steeg naar een lengte van 2,92 cm en dat is maar liefst 13,5 cm meer dan de vorige lichting. Vaak komt dit ten goede van de bewegingsvrijheid binnenin. Sowieso is het binnenin beter vertoeven door de verbeterde interieurmaterialen en rijkere standaarduitrusting. Het design is overigens op en top Amerikaans.

Aandrijflijnen
De Grand Cherokee wordt leverbaar met 3.6 liter V6-motor die 284 pk en 353 Nm aan trekkracht levert. Deze eerste Pentastar-krachtbron in een Jeep is volgens de makers ruim 30 procent krachtiger dan zijn voorganger. Ondanks dat verbruikt de nieuwe benzinemotor 11 procent minder brandstof per honderd kilometer. De krachtigste motor komt er in de vorm van een dikke 5.7 liter HEMI-V8, goed voor een vermogen van 364 pk en een koppel van 520 Nm. Deze motoren zijn overigens van toepassing op de Amerikaanse markt. Kopers aan deze kant van de oceaan hebben meer keus, waaronder ook diesels.

Offroadsystemen
Opnieuw kan deze nieuwe generatie worden uitgerust met het luchtveringsysteem genaamd Quadra-Lift Suspension. Het systeem is verder verfijnd en de bestuurder kan kiezen uit vijf verschillende rijhoogten: Normaal, Offroad 1 en 2, Park Mode en Aero Mode. De afstand tussen de laagste en hoogste stand bedraagt 10 cm. Het systeem werkt eventueel samen met het Selec-Terrain traction control dat eveneens diverse modi kent: Sand/Mud, Sport, Auto, Snow en Rock. Beide systemen moeten de rijomstandigheden op alle ondergronden (vooral offroad) verbeteren. Garant hiervoor moet ook het platform van de nieuwe Grand Cherokee staan, want die wordt gedeeld met de Mercedes-Benz ML-klasse.

3x 4x4
Jeep biedt de Grand Cherokee aan met drie verschillende 4x4-typen. Bij Quatra Trac I worden simpelweg alle vier de wielen permanent aangedreven. Quatra Trac II biedt als uitbreiding op het eerste niveau een lage en hoge gearing en de mogelijkheid het volledige koppel naar het wiel met de meeste tractie te sturen. Het verst buiten de gebane paden komt men met Quadra Drive II, die ten allen tijde de tractie van ieder wiel afzondelijk in de gaten houdt en op basis daarvan de aandrijfkrachten verdeelt. Het systeem kan worden aangevuld met een elektronisch limited slipdiffentieel. Het eerder genoemnde Selec-Terrain is standaard op de laatste twee 4x4-types.

Gerelateerde artikelen

Ook Jeep Grand Cherokee SRT onder het mes

Autonieuws
Ook Jeep Grand Cherokee SRT onder het mes
> Artikel lezen

Teller van deze Jeep loopt tot 320 km/h, zonder overdrijven

Autonieuws
> Artikel lezen

Jeep Grand Cherokee krijgt prijskaart

Autonieuws
Jeep Grand Cherokee krijgt prijskaart
> Artikel lezen

Jeep Grand Cherokee SRT heeft rode waas voor de ogen

Autonieuws
Jeep Grand Cherokee SRT heeft rode waas voor de ogen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.