Autonieuws

Land Rover Discovery (4) ingrijpend gewijzigd

Naast de gefacelifte Range Rover-reeks presenteert Land Rover de Discovery voor het modeljaar 2010. De stoere en avontuurlijke SUV is zo ingrijpend vernieuwd dat het merk spreekt over de Discovery 4. In september staat deze vierde generatie in de showroom.

De nieuwe generatie Discovery is zowel optisch als onderhuids dermate gewijzigd dat het van Land Rover een opvolgend nummer heeft gekregen. We zijn al weer aanbeland bij de vierde generatie in z’n twintig jarig bestaan. Een gewijzigde voor- en achterbumper, andere grille en de opnieuw ontworpen koplampen en achterlichtunits voorzien van LED-techniek geven de Discovery 4 een meer gestroomlijnd design aldus de makers. De ‘4’ ligt in ieder geval meer in lijn met zijn broers, de eveneens opgefriste Range Rover en Range Rover Sport. Het compleet nieuw vormgegeven interieur onderscheidt zich van voorgaande generaties door een meer luxueuze uitstraling, een hogere standaarduitrusting en verhoogd gebruiksgemak. De middenconsole is voortaan naar de bestuurder gedraaid, zodat de bedieningsfuncties beter binnen bereik liggen. De LED-ambianceverlichting (waar zijn we dit eerder tegengekomen...) maakt van het binnenwerk een sfeervolle omgeving en moet de inzittenden op hun gemak stellen. De Discovery 4 wordt bovendien leverbaar in drie nieuwe lakkleuren: Nara Bronze, Bali Blue en Ipanema Sand.

Nieuwe dieselmotor
Bij een nieuwe naam cq. generatie, hoort een nieuwe motor vindt Land Rover. De bestaande 190 pk sterke 2.7 liter V6-diesel blijft in het gamma en daaraan wordt een fonkelnieuwe TDV6 toegevoegd, gekoppeld aan een zestraps automaat. De moderne oliestoker met een inhoud van 3.0 liter produceert een vermogen van 245 pk en krachtig koppel van 600 Nm. Een hoeveelheid van 500 Nm is al beschikbaar vanaf het stationaire toerental. Mede hierdoor is de auto in staat in 9,6 seconden naar de 100 km/h te accelereren. Veel belangrijker nog is de onbeperkte kracht in het terrein. Bijkomend voordeel van de nieuwe diesel is dat deze een gunstiger verbruik weet neer te zetten dan de minder krachtige 2.7 liter. De Discovery 4 3.0 TDV ‘slikt’ 9,3 liter per honderd gereden kilometers, tegen gemiddeld 10,3 l/100 km voor de 190 pk sterke V6.

Capaciteiten toegenomen
Zowel het on-road rijgedrag als de terreincapaciteiten van de Discovery 4 zijn toegenomen door het nieuwe onderstel, de gewijzigde besturing, grotere remmerij en de verbeterde vierwieltractieregeling. Tevens heeft het Terrain Response®-systeem uitbreiding gekregen die de Discovery 4 nog eenvoudiger door bijna onbegaanbare ondergronden loodst. Zo zijn de motoren specifiek afgestemd op de zwaardere eisen die aan de Discovery worden gesteld; vooral tijdens het trekken van een aanhangwagen en/of het off-road rijden. Nieuw is het Sand Launch Control dat wegrijden op mul zand makkelijker maakt. En het ‘Rotsen-programma’ is aangepast om een evenwichtiger rijgedrag
over rotsachtige ondergronden te bieden.

Surround Camera System
Nieuwe opties voor de Discovery 4 zijn tevens het ‘Portable Audio Interface’, digitale DAB-radio en
een de ‘Keyless Enty’ contactsleutel. Daarnaast is er een Land Rover primeur in de vorm van vijf camera’s die het inparkeren – zelfs met een aanhanger – vereenvoudigen. Het zogenoemde ‘Surround Camera System’ is ook beschikbaar voor de Range Rover-reeks. Tegen meerprijs is een grootlichtassisent leverbaar, waarbij de grootlichtfunctie afhankelijk van de omstandigheden automatisch wordt in- of uitgeschakeld.

Gradient Release Control
De Discovery beschikt voortaan ook over Gradient Release Control (GRC) dat we kennen van de Freelander. Het systeem werkt in samenwerking met het Hill Descent Control en beperkt de initiële acceleratie bij wegrijden op steile hellingen, zodat de bestuurder de auto beter onder controle kan houden.

Gerelateerde artikelen

Land Rover Project Hero: SUV met drone op het dak

Autonieuws
Land Rover Project Hero: SUV met drone op het dak
> Artikel lezen

Land Rover Discovery nu ook met moddervette V8

Autonieuws
Land Rover Discovery nu ook met moddervette V8
> Artikel lezen

Land Rover Discovery: de gezinsauto onder de SUV's

Autonieuws
Land Rover Discovery: de gezinsauto onder de SUV's
> Artikel lezen

Jamie Oliver kiest voor LaRo Disco met ingebouwde keuken

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Familie-SUV: de nieuwe Land Rover Discovery

Autonieuws
Familie-SUV: de nieuwe Land Rover Discovery
> Artikel lezen

Nieuwe Land Rover Discovery is paar uur te vroeg

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.