Autonieuws

Officieel: de vernieuwde Mercedes S-klasse

Talrijke spionagefoto’s gingen er aan vooraf, maar nu is de vernieuwde Mercedes-Benz S-klasse dan eindelijk onthuld. Optisch gemoderniseerd en technisch geoptimaliseerd. Tegelijkertijd maakt een hybrideaandrijflijn - de S 400 HYBRID - zijn intrede in de prijslijsten.

Regelmatig werd de gefacelifte S-klasse in z’n ontwikkelingsstadium bijna ongecamoufleerd op de gevoelige plaat gezet. De vernieuwingen aan de buitenzijde zijn dus reeds bekend en bovendien beperkt. De nieuwe generatie S-klasse is te herkennen aan de scherper gesneden grille, de subtiele chroomlijsten in de nieuwe voorbumper en de geïntegreerde uitlaatpijpen in de bijgeschaafde achterbumper. De koplampen zijn voortaan standaard vorzien van Bi-xenon-verlichting en wie nog een stapje verder wil gaan kan het optionele LED-lichtpakket bestellen (standaard voor S 400 HYBRID en S 600). Uitgevoerd met dit pakket bevat de ‘S’ LED-dagrijverlichting in de lichtunits en in de knipperlichten. Voor het interieur is Ambienteverlichting beschikbaar en er is keuze uit drie lichtbundelkleuren: Solar (amberkleurig licht), Neutraal (wit licht) en Polar (ijsblauw licht).

Opgewaardeerd motorengamma
Alle bestaande motoren zijn verder verfijnd om het brandstofverbruik verder terug te dringen. Tevens is het schakelprogramma van de 7G-TRONIC-transmissies voor deze doeleinden geoptimaliseerd. Het resultaat is een tot 7% lager brandstofverbruik in vergelijking met de vorige generatie. Nieuw in het motorgamma is de S 300, die beschikt over een 3.0 liter V6 benzinemotor met 231 pk en een maximaal koppel van 300 Nm (vanaf 2.500 tpm).

S 400 HYBRID
Het meest bijzondere motorennieuws is er in de vorm van de nieuwe S 400 HYBRID, het eerste hybride-productiemodel van Mercedes-Benz. De prestaties worden geleverd door een 3.5 liter V6 benzine (279 pk) in combinatie met een compacte lithium-ion batterij (15 kW). De unit regelt diverse functies waaronder het Start-Stop-systeem en de zogenaamde regeneratiemodule. Dit laatste zorgt ervoor dat de vrijgekomen energie bij het uitrollen en afremmen wordt omgezet in elektrische energie. Het totale vermogen van de S 400 HYBRID bedraagt 299 pk. De voordelen van de hybridetechniek komt vooral tot uiting in het brandstofverbruik en de emissie-uitstoot. Zo verbruikt de S 400 HYBRID gemiddeld 7,9 l/100 km, gepaard gaande met een CO2-uitstoot van slechts 186 g/km. Dat maakt de S 400 HYBRID tot de zuinigste limousines ter wereld en dat levert hem een A-label op.

Technieken uit de E-klasse
De introductie van een nieuwe generatie S-klasse betekent traditiegetrouw de komst van geavanceerde nieuwe veiligheidsvoorzieningen. Veel van deze features debuteerden onlangs in de nieuwe E-klasse. We noemen het Adaptive Highbeam Assist, het verbeterde Night View Assist, Lane Keeping Assist, Speed Limit Assist en het innovatieve ATTENTION ASSIST. Verder zijn het Brake Assist Plus en de adaptieve cruise control DISTRONIC PLUS bij de S-klasse geoptimaliseerd en het Active Body Control (ABC) is heden voorzien van een functie die de invloed van zijwind zo veel mogelijk neutraliseert. Ook het nog verder verfijnde Direct Steer System zorgt voor extra dynamiek.

Voor meer informatie en een uitgebreide uitleg over de verschillende systemen verwijzen we jullie graag naar eerder verschenen artikelen.

Per direct te bestellen
De nieuwe generatie S-klasse is per direct te bestellen vanaf € 96.439,- (S 300), gevolgd door de S 350 die voor € 105.189,- te boek staat. De nieuwe S 400 HYBRID is er vanaf € 109.265,-. Vervolgens zijn er nog de S 450 en de S 500. Respectievelijk moeten deze varianten € 118.353,- en € 135.778,- opbrengen. Het topmodel - de S 600 - is met een basisprijs van € 224.762,- aanzienlijk duurder dan de rest van het gamma. Ook dan de € 98.984,- kostende S 350 CDI BlueEFFICIENCY en de S 450 CDI (vanaf € 133.315,-). Natuurlijk zijn er ook nog de ´buitenbeentjes´ S 63 AMG en S 65 AMG. Zowel de prijzen als de exacte wijzigingen daarvan zijn nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Mercedes S560e: ook een limo kan zuinig zijn

Autonieuws
Mercedes S560e: ook een limo kan zuinig zijn
> Artikel lezen

Mercedes-Benz S-klasse verder verfijnd

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes Ditigal Light-koplamp projecteert nog net geen smileys

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes maakt beginnetje met nieuwe S-klasse

Spyshots
> Artikel lezen

Prijzen voor opgewaardeerde Mercedes S-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.