Autonieuws

Range Rover (Sport) in het nieuw

Land Rover heeft de Range Rover en de Range Rover Sport in het nieuw gestoken. Voor het modeljaar 2010 ondergingen beide SUV’s enkele optische modificaties. Onderhuids is er meer nieuws te melden.

Eerder gaven we al aan dat de Range Rover, en tevens de Sport, zeker nog niet gedateerd overkomen. Toch heeft Land Rover bij beide modellen enkele optische veranderingen doorgevoerd. Het vlaggenschip is ietwat eleganter geworden en de Sport laat juist meer zijn spieren zien. Voornaamste vernieuwingen aan de nieuwe Range Rover en Range Rover Sport zijn de gemoderniseerde bumpers, verplaatste mistlampen en de nieuwe LED-lichtunits vóór en achter. Land Rover noemt de koplampstyling ‘Three Finger Design’, verwijzend naar de drie horizontale lichtstrepen in de units. De Sport heeft er twee per koplamp. Ten opzichte van de Range Rover (drie) bevat de Sport twee lamellen. Hiermee wil Land Rover aantonen dat de Sport iets lager is gepositioneerd.

Interieur
Binnenin zijn de luxe SUV’s in het geheel naar een nog hoger niveau getild met een volledig nieuw getekend dashboard in combinatie met verbeterde materialen en rijkere standaarduitrusting in het algemeen. Uniek voor Land Rover is het 12 inch TFT-scherm met ‘virtuele’ meters voor het aflezen van de snelheid, toerenteller en de overige nodige informatie. Gaat men offroad rijden dan verschuift de snelheidsmeter zodat er meer informatie getoond kan worden. Het scherm kan ook de beelden afkomstig van het Surround camersysteem weergeven Op deze manier wordt inparkeren een koud kunstje, zelfs met een gekoppelde aanhanger.

Motoren Range Rover
Fonkelnieuw zijn de twee achtcilinders in V-opstelling met een inhoud van 5.0 liter. Er is een ongeholpen en een geblazen (supercharged) variant leverbaar. De normale levert 375 pk en 510 Nm, terwijl de krachtigste maar liefst 510 pk en een koppel van 625 Nm produceert. Uitgerust met de laatste sprint de Range Rover in 6,2 seconden naar de 100 km/h. Het gemiddelde brandstofverbruik ligt op 14,9 liter per honderd kilometer. Dat is circa 7% minder in vergelijking met de ‘oude’ 4.2 liter supercharged-V8. De bekende 272 pk sterke 3.6 liter TDV8 blijft in het gamma, maar is niet onder handen genomen.

Motoren Range Rover Sport
De Sport profiteert ook van de nieuwe supercharged-V8 als de Range Rover. Ook hierin levert ‘ie 510 pk en 625 Nm. Dieselen kan met de vertrouwde TDV8 of de kakelverse 3.0 liter LR-TDV6, die de 2.7 liter zescilinder vervangt. De krachtbron is goed voor een vermogen van 245 pk en 600 Nm. Het gemiddelde brandstofverbruik ligt op 9,0 l/100 km en dat is volgens Jaguar 27% minder dan zijn voorganger. Zowel de Range Rover als de Sport staan op een sterk verbeterd onderstel. Om het te optimaliseren en de rijprestaties te verbeteren is hiervoor speciaal naar de Nürburgring afgereisd. Het Adaptive Damping en het Terrain Response®-systeem is eveneens aan een kritische blik onderworpen.

Juli 2009
De vernieuwde Range Rover en Range Rover Sport gaan vanaf juli aanstaande in de verkoop. Enkele maanden later zullen ze bij de dealers aanbelanden. We praten dan over september. Prijzen volgen nog.

Gerelateerde artikelen

Range Rover 6x6 SLT: de pickup der pickups

Autonieuws
Range Rover 6x6 SLT: de pickup der pickups
> Artikel lezen

Land Rover houdt Range Rover SV Coupé zeer exclusief

Autonieuws
> Artikel lezen

Vernieuwde Range Rover ook als plug-in hybride en direct te koop

Autonieuws
> Artikel lezen

Ultieme Range Rover nog altijd goedkoper dan Bentayga

Autonieuws
> Artikel lezen

Range Rover SV Coupé: luxer en duurder was een Land Rover nog nooit

Autonieuws
> Artikel lezen

Range Rover Sport trotseert 'stairway to heaven'

Autonieuws
Range Rover Sport trotseert 'stairway to heaven'
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.