Autonieuws

Zie hier de Tesla S(edan)

Dit is het tweede model van het Amerikaanse en ‘groene’ merk Tesla. De ‘Model S’ bewijst maar weer eens dat schoonheid en esthetiek heel goed samen kunnen gaan, terwijl prestaties daaraan niet ondergeschikt zijn. De orderboeken zijn reeds geopend en in 2011 start de productie.

De Tesla S is nu helemaal ontdaan van z’n witte bedekking. Het is een fraaie sedan met hatchback achterklep geworden die sterk neigt naar een vierdeurs coupé. Kortom, een mengeling van meerdere carrosserievarianten ..en van modellen. Van opzij gezien heeft de auto iets weg van een Maserati Quattroporte, terwijl we ook stijlelementen van Jaguar (XF) tegenkomen. Verantwoordelijk voor het lijnenspel is voormalig Mazda-ontwerper Franz von Holzhausen. En die neemt op subtiele wijze afscheid van zijn voormalig werkgever. Driekwart van voren herkennen we een Mazda6. Het koetswerk rust op 21 inch wielen met daaromheen schoeisel in de maat 245/35ZR21 vóór en 285/30ZR21 achter. 

Actieradius van 450 km
De techniek lijkt in velden of wegen op dat van de bovenstaande inspiratiebronnen. Tesla houdt zich namelijk bezig met elektrische aandrijflijnen en ook de Model S bevat deze. De batterijen hebben hun plaats gevonden in de wagenbodem en dat komt ten goede van de interieurruimte. In de kofferruimte is er tegelijkertijd plaats voor een 50 inch televisie, een mountainbike en een surfplank. Tenminste, als we Tesla moeten geloven. Opladen kan aan een 120V, 240V of 480V aansluiting en het duurt ‘slechts’ 45 minuten voordat de lithion-ion accu’s weer vol zijn. Afhankelijk van het gekozen batterijenpakket (42 kWh of 70 kWh) kan een actieradius van 240 of 450 km worden gehaald.

Kwieke prestaties
Het bewijs is inmiddels meerdere malen geleverd: een milieuvriendelijke auto kan prima samengaan met een mooi design. En wat betreft vlotte prestaties hoeft men al helemaal geen elektrische auto voorbij te lopen. De ‘S’ accelereert in een snelle 5,6 seconden naar de 100 km/h en z´n top bedraagt 192 km/h. Op termijn komt er ook sportvariant en die is in staat op het traject naar honderd onder de vijf tellen te duiken. Vierwielaandrijving behoort tot de toekomstige mogelijkheden en het merk Brembo zorgt voor de remmerij.

Luxe
De 4,97 meter in lengte tellende Tesla S heeft een wielbasis van 2,95 meter en biedt niet alleen voldoende binnenruimte; luxe en comfort worden niet overgeslagen. We noemen een panoramisch dak, High Definition multimedia voorzieningen met internetaansluiting, start/stop-knop en een 17 inch touch screen die alle functies weergeeft.

2011
Het oderboek van de Tesla S is inmiddels geopend en ook de Californische dealers staat gereed om een bestelling te plaatsen. De productie start in 2011. Binnenkort opent Tesla naast een winkel in Chicago, vestigingen in New York, München, Londen, Miami Seattle, Washington DC en breidt daarmee hun netwerk uit.

Gerelateerde artikelen

Een Tesla Roadster reserveren, het kan. Maar wie durft?

Autonieuws
Een Tesla Roadster reserveren, het kan. Maar wie durft?
> Artikel lezen

Dit is 'm: de Tesla Model S als stationwagon

Autonieuws
Dit is 'm: de Tesla Model S als stationwagon
> Artikel lezen

De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop

Autonieuws
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop
> Artikel lezen

Elektrische truck van Tesla sleept megaorder binnen

Autonieuws
> Artikel lezen

Loopt Tesla binnenkort serieuze averij op?

Autonieuws
> Artikel lezen

Spacex stunt door Tesla Roadster de ruimte in te schieten

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.