Autonieuws

Beeldhouwwerk: Faralli & Mazanti Vulca S

Herinneren jullie Faralli & Mazanti nog? De Italiaanse carrosseriebouwer die in 2006 de Antas V8 voorstelde. Volledig ontstaan uit een potloodpunt en uiteindelijk met de hand vervaardigd. Tot een productiemodel kwam het echter nooit. Maar de Vulca S gaat dat stadium waarschijnlijk wel halen. Hetzij in slechts 10 exemplaren.

De Vulca S is volledig in eigen huis ontwikkeld en borduurt voort op de Vulca. Deze 2+2 coupé werd vorig jaar in Genève gepresenteerd en bevatte een aluminium koetswerk met daaronder een 6.0 liter V12-motor . Ook deze twaalfcilinder werd in het atelier van Faralli & Mazanti ontwikkeld, maar bereikte nooit de productiehallen. En nu introduceert de carrosseriebouwer dus de ‘S’. Deze beleefde onlangs z’n debuut tijdens de Salone Internazionale del Lusso in Vicenza (Noord-Italië). De Vulca is een sportwagen zoals eigenlijk alleen de Italianen kunnen tekenen. Een prachtig wulpse lijnvoering met klassieke stijlelementen, geheel volgens de zogeheten ‘Etruscan’ filosofie vormgegeven. De bolide dankt zijn benaming dan ook aan één van de grootste beeldhouwers uit het oude Italië: Vulca da Veio. Deze artistieke vormgever leefde in het ‘Estruscan’ tijdperk, een cultuur uit Romeinse tijd.

+335 km/h
De V12 heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een 5.8 liter V10 die circa 630 pk en 630 Nm ophoest. Dankzij het lage wagengewicht (aluminium bodywork) is een acceleratie vanuit stilstand naar honderd in minder dan 3,9 seconden haalbaar. Z’n topsnelheid zou ruim 335 km/h moeten bedragen. Afgaande op de specificaties zou je verwachten dat de Vulca S een hardcore sportwagen is. Deels is dat zo, toch biedt de auto een hoge mate van comfort en luxe. Het interieur is evenzo Italiaans en klassiek vormgegeven met mooie combinaties van leer en hout. Een stereo-installatie is standaard en we vinden zelfs twee LCD-schermen in de middenconsole. Eén daarvan voorziet de bestuurder van de nodige informatie over de gereden snelheid, het aantal toeren per minuut en de tankinhoud. Een digitaal systeem van AIM Sportline zou de data van de auto bijhouden. Maar zeker zijn we hiervan niet.

Geschiedenis
Hoewel de carrosseriebouwer voor velen van ons pas in 2006 bekend werd, is Faralli & Mazanti al sinds beginjaren ’60 actief met haar specialisme. De jonge Antionio Faralli (iedereen noemde hem Mario) begon in die tijd een klein constructiebedrijfje in z’n thuisstreek Toscane (Italië). Na enkele jaren ervaring in de racerij bekroop hem het gevoel ook klassieke auto’s te restaureren. Zo gezegd, zo gedaan. Volgens velen waren de werkmethodes van Mario vooruitstrevend. Hieraan dankte hij z’n succesvolle jaren. Een samenwerking met Rossello Mazzanti en z’n zonen volgde en samen met z’n eigen zoon werden de beide families experts op het gebied van restauratieprojecten. Vooral de beide zoons Walter en Luca, die heden het bedrijf leiden, konden en kunnen goed met elkaar opschieten. Hun mening is dat de auto’s uit deze tijd weinig inspiratie en karakter bevatten en daarom vervulden ze hun eigen droom: een auto bouwen die voldoet aan hun eigen wensen en die bovendien teruggrijpt op de auto’s van Italiaanse coachbuilders die tussen 1930 en 1960 de wegen sierden. Klanten zouden zelf (enkele) aanpassingen aan het ontwerp kunnen doen en met de ontwikkeling zouden geen moderne middelen zijn gemoeid. De Antas V8 was geboren.

Gerelateerde artikelen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Zoutstrooiers uit winterslaap gehaald tegen aanhoudende droogte

Autonieuws
> Artikel lezen

Zo zag je de Ferrari 812 Superfast nog nooit

Fotogalleries
> Artikel lezen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.