Autonieuws

Hardcore circuitracer: Ferrari 599XX

Speciaal voor de liefhebbers van hardcore circuitauto’s met een astronomisch geldbedrag op hun bankrekening presenteert Ferrari deze 599XX. De auto is een evenknie van de FXX, de hardcore circuitvariant van de Enzo, en niet roadlegal.

De Ferrari 599XX heeft als basis de ‘gewone’ 599 GTB Fiorano met dezelfde motor. Alleen is deze grondig aangepakt en helemaal geprepareerd voor circuitgebruik. De motor van de 599XX is in staat om maar liefst negenduizend toeren per minuut te draaien en levert een totaal vermogen van 700 pk! In combinatie met het verlaagde gewicht van de motoronderdelen en de nog sneller schakelende versnellingsbak moet de 599XX ongekend snel zijn.

HPDC
Niet alleen de motor en de versnellingsbak werden flink verbeterd, tevens de elektronische systemen kregen een poetsbeurt. De betreffende elektronica gaat als ‘High Performance Dynamic Concept’ door het leven en moet zorgen voor optimale prestaties. Het intelligente systeem laat mechanische en elektronische onderdelen soepel en snel met elkaar samen werken. Hieronder valt bijvoorbeeld de tweede generatie van het SCM suspensionsystem.

Carbon koetswerk
Om de prestaties naar ene hoger niveau te tillen bracht de 599XX menig uren door in de windtunnel. Aan de hand van de uitkomsten en de daaropvolgende modificaties is de aerodynamica sterk verbeterd. Het resultaat? Een neerwaartse druk op de wielen van jewelste. Een downforce van 280 kg wordt er gehaald bij een snelheid van 200 km/h. Bij 300 km/h is dit zelfs 630 kg. Dit komt mede door een vlakke onderkant en de nieuw ontworpen achterspoiler. Het bodywork van de 599XX bestaat grotendeels uit carbon wat het gewicht verder omlaag brengt.

Slicks
De 599XX lijkt de ideale racewagen om dagenlang op het circuitasfalt door te brengen. De 290 mm vóór en 310 mm brede slicks achter garanderen de Ferrari een ongekende hoeveelheid aan grip. Keramische remschijven zorgen er op hun beurt weer voor dat al het geweld tot stilstand kan komen. We zijn erg benieuwd hoe de 599XX het aflegd tegen zijn voorganger, de FXX. Al was het alleen maar om de twee machtige twaalfcilinders aan het werk te horen!

Gerelateerde artikelen

Ferrari Superamerica 45: de volgende one-off

Autonieuws
Ferrari Superamerica 45: de volgende one-off
> Artikel lezen

Fraaie Ferrari-collectie moet 18 miljoen opbrengen

Autonieuws
Fraaie Ferrari-collectie moet 18 miljoen opbrengen
> Artikel lezen

Ferrari 599 GTO nóg bruter dankzij Novitec Rosso

Tuning & styling
Ferrari 599 GTO nóg bruter dankzij Novitec Rosso
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.