Autonieuws

Doorontwikkeld: Mitsubishi i MiEV Sport Air

Mitsubishi trekt in Genève het doek van deze i MiEV Sport Air. Deze volledig elektrisch aangedreven auto is een doorontwikkeling van de i MiEV Sport die drie jaar geleden werd getoond. De Japanners tonen hiermee aan dat ze stukje bij beetje de toekomstcombinatie van sportief en schoon rijden benaderen.

In 2006 presenteerde Mitsubishi de i MiEV, een volledig elektrisch aangedreven compacte auto die heden diverse praktijkproeven ondergaat op de Europese wegen en in 2011 de markt zal betreden. Een jaar na de i MiEV toonde Mitsubishi de eigenzinnig gestileerde i MiEV Sport. Hiermee wilde Mitsubishi aantonen dat schoon rijden wel degelijk samen kan gaan met een sportief rijkarakter. De i MiEV Sport Air is hiervan een doorontwikkeling en brengt de Japanners weer een stapje dichterbij naar hun uiteindelijke doel: de optimale combinatie tussen schoon en sportiviteit.

Aerodynamischer
De totale lengte van de i MiEV Sport Air is ten opzichte van zijn voorganger met 20 cm toegenomen, terwijl de hoogte 12 cm is gegroeid. De totale lengte van i MiEV Sport Air meet nu 3,65 meter wat nog steeds kleiner dan een MINI is. Toch biedt de compacte auto plaats aan vier personen. De toegenomen buitenmaten komen echter in eerste instantie niet ten goede van de interieurruimte, want de wielbasis is met 2,55 meter gelijk gebleven. Ze hebben er voornamelijk voor gezorgd dat de aerodynamica werd verbeterd. De voorruit kon hierdoor minder steil worden gemonteerd en de gewijzigde vorm van de motorkap resulteerde in een versnelde afvoer van de luchtstroom. Ook de achterzijde die als punt van de druppelvormige carrosserie fungeert werd hierdoor iets scherper en dus meer gestroomlijnd.

Hightech interieur
Binnenin is het een en al hightech wat de klok slaat. Grotendeels verantwoordelijk daarvoor is het kleurenthema. Helblauwe verlichting die een heldere luchthemel moet vertalen in een tastbaar ontwerp komt de maximaal vier inzittenden tegemoet. De paars lichtbundels daarentegen staan volgens Mitsubishi voor het schone karakter van de i MiEV Sport Air. De laatste toevoeging in de typenaam is overigens niet voor niets gekozen. Bijzonder is het afneembare solar dakpaneel. Hierdoor is het mogelijk ook (deels) open te rijden. Mochten de weersomstandigheden dit niet toelaten dan wordt een cabrioletgevoel alsnog opgewekt door de transparantie van het dak. Het instrumentarium is helemaal op de bestuurder gericht en alle bedieningsknoppen zijn zo rondom de versnellingshendel gepositioneerd dat de berijder maximale controle en overzicht heeft over het geheel. Alles om het rijplezier te versterken, aldus Mitsubishi.

Krachtiger
Zoals gezegd is dit studiemodel een doorontwikkeling van de I MiEV Sport. Echter de aandrijflijn van de i MiEV Sport Air is een afgeleide van de in 2011 te verwachten i MiEV. Een lithium-ion batterijenpakket voedt een 82 pk sterke elektromotor die de achterwielen aandrijft. Het koppel bedraagt 230 Nm. Hiermee is de auto in staat een topsnelheid van 200 km/h te halen. De actieradius bedraagt 200 km.

Sportieve rij-eigenschappen
De accu’s brengen in totaal een gewicht van 200 kg op de schaal brengt en zijn achterin geïnstalleerd. Hierdoor ontstaat een prachtige gewichtsverhouding van 50/50 tussen voor- en achteras. Een optimale verhouding dat in combinatie met het totaal wagengewicht van slechts 940 kilogram voor geweldige rijprestaties moet zorgen. Kortom, Mitsubishi lijkt zijn uiteindelijk doel in het zicht te hebben. Nu nog een aansprekend design en het plaatje is compleet.

Gerelateerde artikelen

Mitsubishi geeft prijzen Eclipse Cross af

Autonieuws
Mitsubishi geeft prijzen Eclipse Cross af
> Artikel lezen

Nog een ronde voor Mitsubishi Outlander PHEV

Autonieuws
> Artikel lezen

Mitsubishi stippelt toekomstvisie uit met e-Evolution Concept

Autonieuws
Mitsubishi stippelt toekomstvisie uit met Tokyo-concept
> Artikel lezen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.