Autonieuws

Dacia Duster: compacte crossover conceptcar

Voor het eerst in haar bestaan presenteert Dacia een echte crossover. In de vorm van de Duster Concept laat Dacia ons kennismaken met een crossover die is ontwikkeld naar de merkwaarden van Dacia.

Met de Duster laat Dacia zien hoe een crossover van de Roemenen eruit kan zien. Volgens Dacia daagt deze crossover de merkwaarden verder uit. De Duster toont de eenvoud en robuustheid van Dacia gecombineerd met een portie orginaliteit. De voorzijde van het model straalt kracht uit dankzij de grote bumper met twee smalle, horizontale luchtinlaten. De grille is herkenbaar Dacia en de koplampen lopen tot bijna in de voorportieren door. Van de zijkant bezien is de Duster a-symmetrisch. Links is er alleen een portier gemonteerd voor de bestuurder, terwijl de rechterzijde twee portieren kent. Die openen - geheel volgens de trend - in tegenovergestelde richting.

Interieur
Met een lengte van 4,25 m is de Duster even lang als de Logan. De conceptcar meet 1,64 m in de breedte, 1,49 m in de hoogte en kent een wielbasis van 2,80 m. Dat resulteert in een vierpersoons interieur met voldoende ruimte. Dat ruimtegevoel wordt overigens door het geheel glazen dak extra benadrukt. Binnenin overheersen de kleuren chocoladebruin en blauw. De smalle voorstoelen moeten volgens Dacia het gevoel van ruimte extra onderstrepen. Om ruimte te besparen is de airbag in het stuurwiel zo laag mogelijk geplaatst zodat daarboven een elektronisch instrumentarium kon worden geintegreerd. Aan de passagierszijde zorgt de wijkende lijn van het dashboard voor een ongekende knieruimte van 280 mm. Het dashboardkastje is met 20 liter behoorlijk groot. Innovatief is de opbergmogelijkheid in de rechter achterstoel. Hierin zit een bak verwerkt. De bagageruimte meet een inhoud van 470 liter.

Dieselmotor
Motorisch wordt de Duster voortbewogen door een 105 pk sterke dCi-motor met een inhoud van 1.5 liter. De motor ontwikkelt een koppel van 240 Nm bij 2.000 Nm en accelereert in in 9,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. Tegenwoordig niet geheel onbelangrijk; het verbruik ligt op 5,3 l/100 km en de CO2-uitstoot bedraagt 139 g/km.

Gerelateerde artikelen

Kan de nieuwe Duster zich het predicaat budget nog permitteren?

Spyshots
> Artikel lezen

Productiemodel Renault Duster Oroch onthuld

Autonieuws
Renault Duster Oroch
> Artikel lezen

Bouwen en verschepen graag: Renault Duster Oroch pick-up

Autonieuws
Bouwen en verschepen graag: Renault Duster Oroch pick-up
> Artikel lezen

Dacia heeft een nieuwe Duster, écht waar!

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.