Autonieuws

Officieel: Alfa Romeo Mito GTA

Zien hier de blikvanger van Alfa Romeo op de komende Autosalon van Genève, de Mito GTA Concept. Zoals verwacht huist er in het vooronder een 240 pk sterke turbomotor die wordt bijgestaan door een flinke bodykit. Compleet met naverbranders.

Wat een dik ding zeg, die Mito GTA! Alfa meldt dat al het spoilerwerk een duidelijke functie heeft. De gapende luchtinlaten van de nieuwe voorbumper moeten de motor sneller en beter van zuurstof voorzien. Verder naar achter duidt alles op het verbeteren van de luchtstroom langs, over en onder de auto. De achterkant is dan ook hoogst indrukwekkend. Als een stel naverbranders monden de twee vuistdikke uitlaatpijpen uit de heftige diffuser. Het geheel staat op 19 inch lichtmetaal met speciaal voor de Mito GTA ontwikkeld Pirelli-rubber. Ze passen door de met 20 mm verlaagde carrosserie nog maar net in de wielkasten. Een uiterst serieuze bedoeling deze Mito GTA Concept.

Op dieet
Zoals gebruikelijk gaan alle ‘Gran Turismo Alleggererito’ modellen bij Alfa Romeo op dieet om het wagengewicht en zwaartepunt van de auto naar beneden te brengen. Dit komt niet alleen de pk/gewichtverhouding ten goede maar ook de handling. Bij de Mito GTA is de dakspoiler, het dak en de spiegelkappen opgetrokken uit carbon en het remsysteem, de ophanging en sommige delen van het chassis is vervaardigd van aluminium. Hoeveel kilo’s minder de Mito GTA hoeft mee te slepen wordt niet vermeld, maar moeite zullen de 240 pk’s niet hebben om de auto in beweging te brengen. Helaas is het ook nog wachten op de acceleratiecijfers. De cilinderinhoud van de motor bedraagt slechts 1.75 liter en dankt zijn hoge vermogen aan de turbodruk, variabele kleptiming (VVT), directe benzine-inspuiting en een aangepast motormanagementsysteem. Alfa roept overigens steevast dat het om een 1.8 liter krachtbron gaat.

Rollbar
De schreeuwerigheid van het exterieur wordt verder naar binnen doorgetrokken. Beelden zijn hiervan nog niet, maar Alfa belooft ons twee flinke jongens van kuipstoelen die samen met de vierpuntgordels de voorste inzittenden stevig op hun plek houden. Helemaal ‘racy’ is de rollbar achterin. Hier zijn ook opbergvakken te vinden voor een racehelm en/of brandblusser mocht je intenties hebben om het circuit op te gaan. Afwerking is er in de vorm van alcantara (voetcompartiment en hemelbekleding) en aluminium plaatwerk met rubberen inlegstukken als vloerbedekking. Van aluminium zijn ook de voetpedalen en de ventilatieroosters.

Adaptieve schokdemping
Om zoveel geweld bij een compacte auto fatsoenlijk op de weg te brengen is het chassis aangepast en is de ophanging stugger geveerd. Bovendien is de besturingkrachtiging ´zwaarder´ dan bij de minder bedeelde Mito’s. Hierdoor is de communicatie met de voorwielen directer. Ook het D.N.A. systeem kreeg een upgrade. Deze is meer afgestemd op de agressievere smaak van de GTA en voor de eerste maal voorzien van adaptieve demping (Advanced Damper Control). Details hierover ontbreken nog, maar daar op hoeven we niet lang te wachten. Volgende week stelt Alfa Romeo de Mito GTA Concept voor op de Autosalon van Genève.

Gerelateerde artikelen

Rock & Roll: Alfa Romeo MiTo by Marshall Concept

Autonieuws
> Artikel lezen

Alfa Romeo MiTo Junior is hippe instapper

Autonieuws
Alfa Romeo MiTo Junior is hippe instapper
> Artikel lezen

Bijgepunte Alfa MiTo onderweg naar Frankfurt

Autonieuws
Bijgepunte Alfa MiTo onderweg naar Frankfurt
> Artikel lezen

Minuscuul opgefriste Alfa Mito gepresenteerd

Autonieuws
Minuscuul opgefriste Alfa Mito gepresenteerd
> Artikel lezen

Nieuwe QV versies voor Alfa Romeo MiTo en Giulietta

Autonieuws
Nieuwe QV versies voor Alfa Romeo Giulietta en MiTo
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.