Autonieuws

Rinspeed iChange: vorm volgt vervoersbehoefte

Rinspeed presenteert in Genève wederom een zeer bijzondere conceptcar. Dit jaar is het de Rinspeed iChange die de stand van het Zwitserse bedrijf in de schijnwerpers moet zetten. Het meest bijzonder aan de iChange is dat deze zijn vorm aanpast aan het aantal passagiers.

Het Zwitserse Rinspeed heeft een traditie hoog te houden als het om conceptcars gaat. Elk jaar weer weet Rinspeed ons in Genève te verrassen met een uitzonderlijke creatie. Na de duikauto sQuba van vorig jaar hadden we het gevoel dat Rinspeed alle verwachtingen had overtroffen, maar het kan nog gekker. De iChange is ´s werelds eerste auto die zich aanpast aan het aantal passagiers dat aan boord is. Rinspeed-directeur Frank M. Rinderknecht laat weten dat de auto meer is dan zomaar een slimme conceptcar. "De iChange is het symbool van fundamentele veranderingen binnen de auto-industrie". Volgens Rinderknecht is het duidelijk dat alleen bedrijven het overleven die ook daadwerkelijk innovatief zijn en zich aanpassen aan de tijd.

Optimale aerodynamica met een druk op de knop
De iChange mag dan een bijzonder uiterlijk hebben, het concept is wel indrukwekkend goed. In een paar seconden kan de iChange transformeren van een éénpersoons sportauto naar een comfortabele auto met plaats voor drie personen. De truc; met een druk op de knop komt het dak van de iChange aan de achterzijde omhoog. Hieronder zijn twee stoelen gemonteerd. Leuk, zult u denken, maar wat is het nut? Heel simpel, doordat het dak lager ligt wanneer er maar met één passagier wordt gereden, is de aerodynamica veel beter. Rinspeed vergelijkt het zelf met een 7-persoons MPV die maar één persoon vervoert. Er is wel ruimte voor 7 personen en bovendien moet die gehele ´energievretende´ carrosserie wel worden voortbewogen. Het zou veel handiger zijn om in dat geval een veel kleinere carrosserie te hebben. Slim en logisch.

Elektromotor
Geheel passend in deze tijd wordt de iChange aangedreven door een 150kW sterke elektromotor die zijn energie put uit lithium-ion batterijen. Met die motor zijn de prestaties aanzienlijk. De 0-100 sprint wordt in iets meer dan 4 seconden voltooid en de topsnelheid ligt op 220 km/h. De carrosserie is zo licht mogelijk gehouden en ondanks de elektromotor en de batterijen weegt de iChange slechts 1.050 kg. Om zoveel mogelijk energie te besparen is de iChange niet alleen zo aerodynamisch mogelijk vormgegeven, maar zijn er ook speciale velgen en banden gemonteerd. Zonnenpanelen op het dak kunnen de accu´s weer opladen.

iPhone dient als sleutel
Wanneer je om de iChange heen loopt zal opvallen dat de conceptcar geen deuren heeft. Het gehele dak kan namelijk elektrisch naar voren worden geklapt om zodoende een comfortabele instap te kunnen aanbieden. Een sleutel is niet nodig. Samen met diverse andere bedieningsfuncties van de auto heeft Rinspeed dit in een Apple iPhone geïntegreerd. Een hypermodern Harman/Kardon entertainmentsysteem zorgt voor het nodige vermaak aan boord. Het speciale navigatiesysteem berekent bovendien de meest energiezuinige route om te rijden en projecteert dit in realistische 3D-beelden.

Studieproject
Het project van de iChange laat wederom zien waartoe Rinspeed in staat is. Zoals gezegd zal de auto debuteren tijdens de Autosalon van Genève. U zult begrijpen dat er geen productieplannen zijn, maar het is wel weer een schitterend project waarmee goed naar de toekomst gekeken is. Bovendien levert het voor de verschillende betrokken partijen (onder andere Siemens, Esoro, AEZ, Harman en Pirelli) veel waardevolle informatie op.

Gerelateerde artikelen

Rinspeed Budii: rijderswissel van de wacht

Autonieuws
Rinspeed Budii
> Artikel lezen

Opvouwbaar stuurwiel in autonome Rinspeed Etos

Autonieuws
> Artikel lezen

Rinspeed richt Tesla Model S in als rijdend penthouse

Autonieuws
RinSpeed
> Artikel lezen

Rinspeed borduurt verder op autonome autoconcepten

Autonieuws
Rinspeed borduurt verder op autonome autoconcepten
> Artikel lezen

Rinspeed showt interieur van autonome XchangE

Autonieuws
Rinspeed showt interieur van autonome XchangE
> Artikel lezen

Fantasie in Rinspeed Etos laat je mond openvallen

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.