Autonieuws

Porsche onthult interieur en prestaties Panamera

We hebben lange tijd moeten wachten totdat we eindelijk eens in de Panamera konden kijken. Porsche heeft de eerste foto’s en video’s reeds vrijgegeven, maar de grote vraag bleef hoe het interieur eruit komt te zien. Die vraag is nu beantwoord. Porsche laat ons een blik werpen op het interieur en geeft tegelijkertijd de prestaties vrij.

De Porsche Panamera is de grootste marketingstunt uit de geschiedenis van Porsche. Na een eerste aankondiging in juli 2005 trok Porsche in de jaren daarna alle registers open om ons op te warmen voor zijn komst. In september 2006 waren het de allereerste spyshots die ons een goed beeld gaven van zijn proporties. Daarna volgden vele series met spyshots op de meest uiteenlopende plaatsen ter wereld. Bovendien kondigde Porsche zelf aan dat er een Panamera Hybrid kwam, gaf men een teaser vrij en werd de auto eind november (2008) eindelijk officieel onthuld. Tenminste, de buitenzijde.

Hoekiger
Het interieur bleef vragen oproepen. Onthullende spyshots lieten ons weliswaar het dashboard zien, maar nu pas hebben we officiële foto’s. Daarop zien we een typisch Porsche interieur, maar dan wel met een veel hoekiger design. Porsche luidt hiermee een nieuw interieurdesign in, dat we ook op de nieuwe Cayenne terug gaan zien. Bij de Panamera loopt de enorme middenconsole vanuit het dashboard tussen de inzittenden door naar achteren. Dankzij de lage zitpositie en de hoge middenconsole moet je een echt sportwagengevoel krijgen.

Luxe, comfort en high-end entertainment
Standaard monteert Porsche comfortstoelen die elektrisch instelbaar zijn. Optioneel zijn er ook adaptieve stoelen leverbaar die hun zittingen aanpassen aan je postuur. Voor veel onafhankelijk comfort monteert Porsche geen achterbank maar twee achterstoelen. Dankzij de climate control met vier zones kan elk van de inzittenden een eigen ‘klimaat’ kiezen. Aan luxe en comfort is überhaupt geen gebrek. De achterinzittenden kunnen kiezen voor het (optionele) entertainmentsysteem met twee grote schermen. Voor een high-end weergave van het geluid heeft Porsche de handen ineengeslagen met de gerenommeerde audiospecialist Burmester. Zij leveren het High-End Surround Sound System voor de Panamera. Maar liefst 16 speakers worden elk door hun eigen kanaal aangestuurd en blazen ruim 1.000 watt het interieur binnen. Een actieve subwoofer van 300 watt moet de lage tonen verzorgen.

Bagageruimte
Volgens Porsche is de Panamera een sportauto voor elke dag. Dat zien we dan ook terug aan de kofferruimte. Die bedraagt 445 liter (432 liter in de Turbo) en is daarmee net zo groot als een gemiddelde middenklasser. Wanneer de grote achterklep wordt opengezwaaid en de banken worden neergeklapt heeft men de toegang tot een 1.250 liter metende bagageruimte.

Prestaties Panamera S
In eerste instantie zal Porsche de Panamera enkele leveren met direct ingespoten V8-motoren. Het basismodel – de Panamera S – beschikt over een 4.8 liter V8 met een vermogen van 400 pk. Het vermogen wordt op de achterwielen overgebracht en optioneel kan er voor de PDK-transmissie worden gekozen. De 0-100 km/h sprint wordt in 5,4 seconden voltrokken en de topsnelheid ligt op 283 km/h. Tegenwoordig minstens zo belangrijk is het verbruik. Dat ligt op 10,8 l/100 km gecombineerd met een CO2-uitstoot van 253 g/km.

Prestaties Panamera 4S en Turbo
In de Panamera 4S ligt dezelfde motor, maar in alle gevallen gekoppeld aan de PDK-transmissie met dubbele koppeling. Dit model brengt het vermogen op alle vier de wielen over en doet de welbekende sprint in 5,0 seconden. De luchtweerstand wint het bij 282 km/h van de V8 en Porsche noteert 11,1 l/100 km en 260 g/km aan respectievelijk brandstofverbruik en CO2-uitstoot. De absolute topper is uiteraard de Panamera Turbo. Met zijn dubbelgeblazen V8 weet de Turbo maar liefst 500 pk op de weg over te brengen. De PDK-transmissie zorgt er mede voor dat in slechts 4,2 seconden door de 100 km/h barrière wordt gebroken. Bij 303 km/h is de top bereikt en dat alles gecombineerd met een verbruik van 12,2 l/100 km en een CO2-uitstoot van 286 g/km. Een bijzonder detail is dat de Panamera’s die zijn uitgerust met de PDK-transmissie ook beschikken over een start/stopsysteem. Wanneer de rem wordt ingehouden bij stilstand slaat de motor automatisch af.

Prijzen
De Panamera staat vanaf september bij de dealers. Porsche lanceert hiermee haar vierde modellijn en ongetwijfeld haar volgende succesnummer. De prijzen beginnen bij € 137.500,- voor de Panamera S. De Panamera 4S kost minimaal € 143.750,- en het topmodel Turbo kost € 191.400,-.

Gerelateerde artikelen

Review: Burmester 3D Surround Sound in Porsche Panamera

Autonieuws
Review: Burmester 3D Surround Sound in Porsche Panamera
> Artikel lezen

Porsche Panamera kiest opnieuw voor Burmester

Autonieuws
Porsche Panamera kiest wederom voor Burmester
> Artikel lezen

TopCar bekleedt nieuwe Porsche Panamera

Tuning & styling
> Artikel lezen

Enorme spierballen voor Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Autonieuws
Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid
> Artikel lezen

Verlengde wielbasis en lichtere V6 voor Porsche Panamera

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche Panamera 4 E-Hybrid: 462 pk bij 2,5 l/100 km

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.