Autonieuws

Pagani Zonda R: om misselijk van te worden

De Zonda R is het beste wat Pagani tot op heden kan aanbieden. De techniek is met veel oog voor detail verpakt in een exclusief omhulsel. De prijs ervan bedraagt dan ook maar liefst € 1.460.000,- (exclusief belastingen). Om misselijk van te worden.

  • De overtreffende trap van de Pagani Zonda
  • 6.0 liter AMG V12: 750 pk en 710 Nm
  • Pk/gewichtverhouding van 1,43
  • In 2,7 seconden naar de 100 km/h
  • Topsnelheid +350 km/h
  • Het beste en duurste uit Italië

De Pagani Zonda R hebben we al eerder voorgesteld, maar toentertijd moesten we het nog doen met computerbeelden. Nu zijn er prachtige foto’s van de straatlegale racebolide beschikbaar en die willen we graag met jullie delen. Overigens heeft de laatste zin in de inleiding geen betrekking op de aanschafprijs; die zal vast te rechtvaardigen zijn. Nee, met ‘misselijk’ duiden we op de prestaties van deze über-Zonda.

2,7 seconden
Onder het bodywork van de R gaat een dikke 6.0 liter V12 van AMG schuil. Deze weet maar liefst 750 pk en 710 Nm op te wekken. Een gigantisch vermogen, maar niet buitengewoon aangezien er ook auto’s met dit vermogen te koop zijn waarin de kinderen gewoon naar school gebracht kunnen worden. De Zonda R maakt juist indruk door zijn overige waarden. Neem nou het totale wagengewicht; die brengt slecht 1.070 kg in de weegschaal. Laten we het vermogen en het gewicht op elkaar los, dan komen we tot een pk/gewichtverhouding van 1,43. Iedere pk hoeft dus maar…? Exact! Anders omschreven betekent dit een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 2,7 seconden en een topsnelheid die ver over de 350 km/h gaat. En van zulke snelheden kun je als inzittende behoorlijk misselijk worden.

Oog voor detail
Pagani is altijd een sportwagenfabrikant geweest met veel oog voor detail. Dat vertaald zich terug in iedere bolide die het weet neer te zetten. Bij de Zonda R zijn de Italianen helemaal tot het uiterste gegaan. Zo is het bodywork en het chassis onder andere vervaardigd van carbonfiber, titanium, magnesium en aluminium. Stuk voor stuk peperdure en tevens lichte materialen. Wie zichzelf een blik gunt op de interieurfoto’s zal tot de conclusie komen dat echt niets ongemoeid is gelaten. Zelfs de kleinste bout of schroef is nog gepolijst of verguld met een of andere legering. Wij verwachten dan ook dat de gelimiteerd oplage van de Zonda R, ondanks zijn hoge prijs, in een mum van tijd is uitverkocht.

Gerelateerde artikelen

Pagani Zonda 'herrijst' als bloedstollende 760 MD

Autonieuws
Pagani Zonda 760 MD
> Artikel lezen

Horacio Pagani bouwt eigen Zonda om tot HP Barchetta

Autonieuws
Huayra
> Artikel lezen

Daags oude Pagani Zonda Riviera zoekt een baas

Autonieuws
> Artikel lezen

Pagani Zonda leeft voort als Fantasma Evo

Autonieuws
> Artikel lezen

Serieus?! Pagani start nu al restauratieprogramma

Autonieuws
Serieus?! Pagani start nu al restauratieprogramma
> Artikel lezen

Pagani Huayra Lampo wil eigenlijk een klassieke Fiat zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.