Autonieuws

De modellenkijkdoos 2009 van BMW

BMW gunt ons een blik in haar kijkdoos met daarin haar toekomstplannen voor 2009. Althans, ze circuleren her en der op het wereld wijde web. Of ze allemaal gerealiseerd gaan worden moet nog blijken, juist nu de toekomst van de autofabrikanten meer dan ooit fluctueert.

Dat bepaalde BMW modellen er werkelijk gaan komen, dat is zeker aan de hand van diverse spyshots, scoops of andere vormen van bevestigingen. En moet er natuurlijk wel vooruit gedacht en gepland worden, want stilstand is achteruitgang nietwaar?! Naast de zekere komst van een aantal modellen laat de website bmwblog ons weten wat en wanneer ons nog meer te wachten staat uit München.

Begin 2009
Als eerste staat de nagelnieuwe BMW Z4 te trappelen om ons te verwelkomen tijdens z’n officiële onthulling op de Motorshow in Detroit. Dat zal plaatsvinden begin januari en enkele maanden later zijn het de dealers waar ‘ie staat te ponken. Wanneer die tijd is aangebroken opent de Autosalon van Genève haar deuren en zullen ons een viertal conceptcars van het Beierse merk te wachten staan. Allemaal even belangrijk natuurlijk, maar meest benieuwd zijn wij toch wel naar de Progressive Activity Sedan (PAS). Het betreft een model dat gebaseerd is op de nieuwe generatie 5-serie en wordt onder de X5 en X6 gepositioneerd, aldus De Telegraaf. Ook meldt het medium dat de 5-serie GT, zoals de auto gaat heten, qua grootte naar een 7-serie neigt en een coupéachtige look en dus een lage daklijn meekrijgt. Naast de PAS zal verder de Concept eDrive schitteren, een elektrisch model dat gebaseerd is op de 1-serie of de 3-serie. De laatste primeur in Genève voor een rasecht BMW-model is weggelegd voor de Z4 Individual. Iets minder BMW, maar schuilend onder dezelfde vlag, is de Rolls-Royce EX102 Concept, een voorbode van de op stapel staande baby-Rolls dat in 2010 zijn opwachting maakt.

Voorjaar 2009
Dat daarmee de koek nog niet op is, blijkt uit de komst van het absolute vlaggenschip binnen het BMW-gamma, de 760Li. De dikke V12 in het vooronder zal menig nieuwe rijken in China en Rusland tevreden stellen. Wij zijn in Europa ook erg blij met de komst van dit topmodel, maar grote en luxe auto’s van dit kaliber zijn de laatste tijd vooral in trek in de eerdergenoemde contreien. Daar waar milieumaatregelen bij de regering minder prioriteit hebben. Nadat de 760Li het 7-serie gamma heeft afgeroomd zullen de xDrive-varianten en de hybride het aanbod in een later stadium nog vergoten.

Najaar 2009
Verderop in het jaar staat de IAA in Frankfurt op de agenda. Voor deze gelegenheid heeft BMW plaatsgemaakt om het definitieve productiemodel van de PAS te presenteren. BMW toont ons ook de MINI Crossover, maar ditmaal als productierijp model. Niet veel later zal de MINI-hoek in de BMW-showrooms moeten worden vergroot om plaats te bieden aan dit nieuwe SUV-model. Nog niet helemaal zeker van z’n presentatie in Frankfurt - het zou ook Tokio kunnen zijn - is de nieuwe sportwagen op basis van de 1-serie. Volgens insiders betreft het een Speedster-achtig model, dus zonder voorruit en met een aluminium carrosserie dat doorloopt in het dashboard. Wanneer de betreffende introductieshow nadert zal er vermoedelijk meer informatie over dit studiemodel vrijkomen. Dan zullen we meer weten. Voorlopig blijft het nog even gissen.

Eind 2009
Wanneer het einde van 2009 nadert verblijdt BMW ons met veel nieuws over haar X-modellengamma. Zo zal het de productievariant van de X1 presenteren, die overigens niet veel zal afwijken van het studiemodel dat onlangs in Parijs werd getoond. Als slagroom op de X-taart maken de M-versies van de X5 en X6 hun opwachting. Sommigen hebben hun ervaringen daarover zelfs al uit kunnen spreken. Helemaal achterin de kijkdoos treffen we tot slot de X6 Active Hybrid. Die staat nog voor het inluiden van 2010 in de showrooms. Kortom, het wordt een spannend en veelbelovend jaar bij BMW.

Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot deze ontwikkelingen zich aandienen. U ook? Houdt dan deze website in de gaten, zodat u op de hoogte blijft.

Gerelateerde artikelen

Eerste blik op nieuwe BMW 3-serie Touring

Spyshots
> Artikel lezen

Hint deze BMW M2 Concept naar terugkeer CSL-naam?

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW België geeft primeurtje weg bij online configurator 8-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Echt goud voor BMW i3 en i8 Starlight Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.