Autonieuws

Volvo S60 Concept toont glimp nieuwe S60

Volvo heeft de eerste beelden en details van de S60 Concept vrijgegeven. De conceptversie van de Volvo S60 laat alvast een glimp zien van hoe de geheel nieuwe S60 er uitziet bij zijn introductie in 2010.

  • Modern Scandinavisch design
  • Bijzondere deurconstructie
  • Middenconsole van kristal
  • Zeer zuinige benzinemotor (5,0 l/100 km en 119 gram CO2  per km)
  • Rij-eigenschappen van hoog niveau
  • Voetgangersdetectiesysteem
In 2000 presenteerde Volvo de eerste generatie S60. De auto was toen al een designstatement en viel in de nog niet bestaande klasse van vierdeurs sedan-modellen met een coupé-achtige uitstraling. De S60 werd dan ook zeer goed ontvangen en heeft Volvo geen windeieren gelegd. Maar na ruim acht jaar in productie te zijn geweest is het nu echt tijd voor een opvolger. En die staat dan ook in 2010 bij de dealers.

Designstatement
Met de S60 Concept geeft Volvo ons een realistisch voorproefje van de nieuwe S60. De Zweden maken met deze in Detroit te onthullen conceptcar een designstatement. Uiteraard wordt er - geheel volgens traditie - weer volop teruggegrepen naar het Scandinavische landschap en Zweedse tradities wat betreft het design. Dit zien we terug in de koplampunits waarin volgens ontwerper Steve Mattin twee miniatuurversies van een Vikingschip zichtbaar zijn. Maar ook de Zweedse kustwateren en rotspartijen hebben volgens Volvo in het gehele ontwerp als inspiratie gediend. De koperen lakkleur moet verwijzen naar het rijke kopermijnverleden van Zweden. Andere unieke elementen zijn de steuntjes van de buitenspiegels waarin de zijknipperlichten zijn verwerkt, het Volvo-logo in de grille dat deels verlicht is en de brede schouderpartij van de S60 Concept zijn nog maar enkele andere designdetails.

Unieke deuren
Uniek is de toegang tot het interieur. Het openen van de deuren start met indrukken van een knop, waarna de deur aanvankelijk opent op de traditionele manier. In de volgende fase komt echter ook de voorzijde van het achterportier naar voren en schuift de deur parallel aan de zijkant van de auto richting het achterwiel. Aangezien de Volvo S60 Concept geen B-stijl heeft, biedt dit een meer dan riante in- en uitstapmogelijkheid.

Kristallen middenconsole
Vervolgens werpen we een blik op het weelderige interieur. In de rij-impressie van de XC60 maakten wij al een statement dat het misschien wel het mooiste interieur van de afgelopen jaren is, maar de S60 Concept overtreft dat. Het dashboard is naar de bestuurder gericht en bekleed met leer en aluminium en is op een prachtige manier verlicht. Het meest bijzondere is uiteraard de zwevende middenconsole van kristal. Deze is geheel met de hand gemaakt door de Zweedse glasfabriek Orrefors en loopt als een soort van waterval vanaf het dashboard tussen de passagiers door naar de achterinzittenden. Het is gedeeltelijk gevat in een gepolijst aluminium sierlijst en rust op rubberen steuntjes. Met het inschakelen van onzichtbaar weggewerkte verlichting kan de bestuurder de console naar eigen inzicht een glinsterende gloed geven. Het toppunt van Scandinavisch design als u het ons vraagt.

Zeer zuinige motor
Volvo heeft in de S60 Concept een viercilinder 1.6 liter benzinemotor voorzien van directe brandstofinjectie en een turbo gemonteerd. De motor is gekoppeld aan een automaat met dubbele koppeling (Powershift). De motor ontwikkelt een vermogen van 180 pk en haalt een zeer keurig verbruik van 5,0 l/100 km en een CO2-uitstoot van slechts 119 g/km. Dat is revolutionair in deze klasse en een prestatie die we eigenlijk alleen maar in het A- en B-segment zien. De motor wordt dan ook halverwege 2009 al voor het eerst in een productiemodel toegepast. Mede bijgedragen aan deze gunstige waarden zijn de stop-/startfunctie, de elektrische stuurbekrachtiging, de automatisch afsluitende grille en de vlakke bodem van de auto. Diverse maatregelen die we bij BMW onder de verzamelnaam EfficientDynamics de afgelopen jaren hun intrede hebben zien doen.

Veiligheid op topniveau
Wat rij-eigenschappen betreft belooft Volvo een sportieve rijbeleving. Sterker nog, Volvo claimt dat de S60 de rij-eigenschappen van alle andere Volvo´s zal overtreffen. En ook qua veiligheid zal de auto weer op een hoog niveau staan. Innovatief is het Collision Warning with Full Auto Brake systeem dat is uitgebreid met een voetgangersdetectiesysteem. Dat komt direct in actie als iemand voor de auto oversteekt en activeert de remmen als de bestuurder niet op tijd reageert. Deze technologie zal als eerste verkrijgbaar zijn voor de nieuwe Volvo S60.

Zoals gezegd staat de S60 Concept als wereldprimeur op de NAIAS in Detroit en komt het productiemodel in 2010 op de markt.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Volvo S60 duikt poedelnaakt op

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo rijdt nieuwe S60 in de spotlights

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo introduceert smaakvolle Polestar Performance Parts

Tuning & styling
Volvo Polestar Performance Parts
> Artikel lezen

Ingrijpende harttransplantatie voor Volvo S60 en V60 Polestar

Autonieuws
2017 Volvo S60 & V60 Polestar
> Artikel lezen

Heico Sportiv geeft Volvo S60/V60 Polestar meer pit

Tuning & styling
> Artikel lezen

Vernieuwde Volvo S60 en V60 Polestar stukken goedkoper

Autonieuws
Volvo prijst vernieuwde S60 en V60 Polestar
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.