Autonieuws

XF houdt Jaguar overeind

Na jaren van negatieve ontwikkelingen gaat het tegenwoordig redelijk goed met Jaguar. De verkopen zijn ten opzichte van vorig jaar flink gestegen. Dit is volledig op het conto van de XF te schrijven. De rest van het modellengamma daalde enorm in afzet.

Dit zegt althans Autotelegraaf, die enige tijd geleden ook al meldde dat de verkopen van de elegante limousine Jaguar een behoorlijk impuls heeft gegeven na tijden van recessie. De Jaguar XF maakt voorlopig zijn bestempeling als ‘redder van Jaguar’ dus waar. Zo wist Jaguar Nederland in 2008 een aantal van 780 XF’s aan de man te slijten. Een stijging van 51 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007.

Overige modellen fors dalende
Jaguar wil liever niet praten over de afzet van het overige modellengamma (X-type, XJ, XK). Die zijn behoorlijk zorgwekkend. De verkopen van de XK liepen met maar liefst vijftig procent terug. De X-type laat een soortgelijke terugval zien. De verkoopcijfers van de XJ zijn iets positiever, maar zeker geen reden voor geruststelling. Een kleine zeventig stuks vonden dit jaar een nieuwe eigenaar; een kwartdaling ten opzichte van 2007.

Vertrouwen voor de toekomst
Afhankelijk zijn van slechts één product uit het hele assortiment is vaak bijzonder risicovol. Zo lang de verkopen hiervan positief zijn is er geen vuiltje aan de lucht, totdat ze afnemen. Welk product compenseert dan het ‘voormalige’ succesnummer? Hopelijk behoudt de XF tot medio volgend jaar - en daarna - zijn succes, want vanaf dan komt de nieuwe XJ versterking bieden. Afgaande op de designverwachting van deze nieuweling ziet de toekomst van Jaguar er rooskleurig uit; de auto krijgt namelijk veel XF-trekjes. Ook Jaguar zelf meldt met vertrouwen naar de toekomst te kijken. De XF-R staat nog op de agenda van 2009 en de 2.7 liter V6-dieselmotor in de XF moet wijken voor een 3.0 liter metend exemplaar. Interessante ontwikkelingen dus.

Gerelateerde artikelen

Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging

Autonieuws
Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging
> Artikel lezen

Nieuwe Jaguar XF als fotomodel geslaagd

Fotogalleries
> Artikel lezen

Jaguar XJ575: bloedsnelle XJ dankzij blok van F-Type SVR

Autonieuws
Jaguar XJ575: dikke XJ met blok van F-Type SVR
> Artikel lezen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.