Autonieuws

Drie elektrische conceptcars van Mercedes

Mercedes presenteert in Detroit een drietal elektrische conceptcars onder de noemer Blue-Zero. Het betreft drie modellen die elk gebruik maken van moderne elektro- en hybridetechniek. De toekomstplannen van Mercedes zijn groot op dit gebied.

Maar liefst drie conceptcars tegelijk moeten onderstrepen dat Mercedes volop bezig is met de ontwikkeling van ´Zero Emission´ auto´s. Mercedes gebruikt het relatief oude platform van de A- en B-klasse als basis voor de Blue-Zero modellen. Het platform mag dan al zo´n tien jaar oud zijn, toentertijd werd het ontwikkeld met het oogpunt om meerdere typen aandrijflijnen te kunnen herbergen. Bovendien claimt Mercedes dat het platform - enigsinds aangepast - nog steeds staat voor ruimtebesparende en veiligheidsverhogende eigenschappen. Ideaal voor praktische, ruime en lichtgewichte vijfzitter van de toekomst zoals de drie Blue-Zero modellen zijn.

Identiek
De drie BlueZero auto´s hebben een allen lengte van 4,22 meter en zijn qua design indentiek aan elkaar. Een compacte design, variabele interieurruimte en een bovengemiddeld bagagevolume (500 liter) maken de modellen geschikt voor dagelijks gebruik. Door de aandrijftechniek op het niveau van de vloer te installeren wordt er niet aan interieurruimte ingeleverd. Bovendien zorgt deze ingeep voor een lager zwaartepunt, wat op z´n beurt voor een betere wegligging zorgt.

De modellen
De Blue-Zero E-Cell is een compleet elektrisch aangedreven voertuig die zijn energie puur uit de Lithuim-Ion accu´s put. De Blue-Zero E-Cell Plus beschikt daarnaast ook nog over een 68 pk sterke 1.0 liter driecilinder benzinemotor uit de Smart Fortwo. Hierdoor wordt de actieradius aanzienlijk vergroot. Enkel op elektriciteit kan de E-Cell zo´n 200 kilometer afleggen, terwijl de E-Cell Plus een totale actieradius heeft van 600 kilometer. Wie niet meer dan 30 minuten heeft om de accu´s op te laden, is alsnog in staat maximaal 50 kilometer af te leggen. Het laatste voertuig is de Blue-Zero F-Cell die zijn kracht put uit een brandstofcel (waterstof). Na 400 kilometer moet de tank opnieuw worden gevuld met waterstof.

De natuur
Mercedes claimt dat alle drie de conceptcars in ongeveer 11 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h sprinten. De topsnelheid bedraagt 150 km/h. Wat design betreft zien we grote overeenkomsten met de Bionic Conceptcar uit 2005. Net als dit model zijn ook deze drie nieuwe conceptcars qua design geïnspireerd door de natuur.

Productie in zicht
Eind 2009 zal Mercedes de eerste brandstofcel voertuigen al in productie gaan nemen. Het zal net als bij de MINI E voorlopig om een kleine serie gaan, maar het begin is er. De eerste elektrische modellen volgen in 2010. Dat is snel, maar van Mercedes hadden we het eigenlijk nog wel eerder verwacht. Al jarenlang presenteert de fabrikant uit Stuttgart conceptcars als de F600 Hygenius, de B-klasse F-Cell en diverse hybride-modellen. De vele jaren van ontwikkeling worden dan ook eindelijk omgezet in tastbaar resultaat.

Gerelateerde artikelen

Boat tail: dé autotrend van de jaren twintig

Autonieuws
Boat tail: dé autotrend van de jaren twintig
> Artikel lezen

Maak kennis met de Mercedes-Benz A-klasse Sedan

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT S Roadster doet aan ellenbogenwerk

Autonieuws
Mercedes-AMG GT S Roadster doet aan ellenbogenwerk
> Artikel lezen

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury nu officieel

Autonieuws
> Artikel lezen

Tuningwereld rouwt om overleden oprichter Brabus

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwigheden voor Mercedes GLC op stapel

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.