Autonieuws

Fisker Kharma

Fisker Kharma: eerste details productiemodel

Fisker Automotive heeft de details van de Kharma in productiegedaante bekendgemaakt. De plug-in hybride sportwagen zal zijn werelddebuut beleven tijdens de North American International Motor Show (NAIAS) in Detroit, in januari. In november 2009 worden de eerste exemplaren van de Kharma aan klanten afgeleverd.

Fisker Kharma: eerste details productiemodel
  • Productiemodel wijkt nauwelijks af van conceptcar
  • Elektromotor met ondersteunende viercilinder benzinemotor
  • Groot zonnepaneel
  • Drie verschillende rijmodi
  • Productie start begin 2009

Toen Fisker Automotive de Kharma Concept begin dit jaar op de NAIAS onthulde, bewees het dat ‘groen’ en een spannende vormgeving wel degelijk samen kunnen gaan. Nu, een klein jaar later, is het eerste model van het Amerikaanse Fisker Automotive gereed en zal de bouw ervan na de officiële onthulling in Detroit worden gestart.

Minimaal gewijzigd
Hendrik Fisker - oprichter van Fisker Automotive - is geen onbekende in de automobielindustrie. Naast zijn eigen creaties als de Fisker Latigo CS en Fisker Tramonto, tekende hij in het verleden verschillende schitterende Aston Martin modellen. Een (goed) imago schept natuurlijk verwachtingen. De eerste tekenen zijn in ieder geval veelbelovend, want Fisker pakt wat betreft technische noviteiten flink uit met de Kharma. Ook qua design mag de Kharma er wezen, die overigens slechts op enkele details afwijkt van de conceptcar.

2.4 l/100 km per jaar
De Q-drive krachtbron in de Fisker Kharma kan uitsluitend rijden op elektriciteit, waarmee een actieradius van 80 kilometer is halen. Na deze afstand ondersteund een 2.0 liter viercilinder turbobenzinemotor met 260 pk de elektromotor. Wie de batterijen van de elektromotor ‘s nachts oplaadt en niet meer dan 80 km per dag rijdt, kan een gemiddeld brandstofverbruik van 2,4 l/100 km halen…per jaar! Althans, dat beweert Fikser.

Solar dakpaneel
De Kharma is uitgerust met het grootste solar dakpaneel ter wereld. Door zonne-energie om te zetten in elektriciteit en op te slaan in de accu’s kan de actieradius worden verlengd. Er zijn drie ‘Solar Power Strategies’: Auto, Climate en Charging. In de eerste modus verbruikt de Kharma de verkregen zonne-energie voor alle doeleinden. In ´Climate´ wordt de energie gebruikt voor uitsluitend de klimaatbeheersing in het interieur, terwijl in ‘Charging’ alle ontvangen energie wordt opgeslagen. Pas wanneer het echt nodig is wordt er een beroep op gedaan.

Drie motormodi
Gecombineerd leveren de motoren een vermogen van 408 pk en een koppelpiek van 1.300 Nm. Vooral deze laatste is indrukwekkend. Dit resulteert in een sprint naar 100 km/h in 5.8 seconden en de topsnelheid is elektronisch afgeregeld op 200 km/h. De Kharma moet hiervoor wel in de Sport-modus staan, pas dan maakt de hybride-krachtbron volledig gebruik van z’n capaciteiten. Er is ook een economische modus, genaamd Stealth. Die komt overeen met normaal gebruik waarbij het systeem continu de optimale setting kiest tussen efficiëntie en prestatie. De topsnelheid bedraagt in de Stealth-modus dan ook niet meer dan 150 km/h. Als laatste is er nog de modus HEV, een soort compromis tussen de twee eerder genoemde modi.

Interieur
Fisker meldt met trots dat de B-stijl van de Kharma zo sterk is dat het al voldoet aan de veiligheidseisen van 2012 op het onderdeel koprolongevallen. Veiligheid in het interieur is evenzo belangrijk, echter wil Fisker dit onderdeel nog even geheim houden. Qua rijkarakter belooft Fisker ons een directe besturing en, mede door de lange wielbasis en het lage zwaarte punt, zeer dynamische rij-eigenschappen. Zowel op de snelweg als op kronkelende binnenweggetjes.

Europese prijs volgt
Fisker is van plan 15.000 Kharma’s per jaar te laten bouwen door Valmet Automotive. De Finse autofabrikant die op dit moment de productie van de Porsche Boxster en Cayman voor zijn rekening neemt. In de Verenigde Staten kost de Kharma 87.900 dollar. De Europese prijzen zullen tijdens de presentatie op de Autosalon van Genève bekend worden gemaakt. Voorlopig hoeft Fisker zich in ieder geval geen zorgen te maken over de afzet van de Kharma. De productie tot medio 2010 is al uitverkocht.

Voor meer foto´s van de Kharma conceptcar verwijzen wij u naar ons eerder verschenen artikel »

Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Fisker Kharma: eerste details productiemodel

Zoeken

Merk- & modeldossiers