Autonieuws

Laatste Euro NCAP resultaten onder huidige normering

Euro NCAP heeft de resultaten bekendgemaakt van de best verkopende modellen van Europa. Het is overigens de laatste keer dat het bekende instituut haar resultaten bekendmaakt onder de huidige normering. Vanaf volgend jaar februari hanteert Euro NCAP een nieuwe normering.

  • Vijf sterren voor Mito, Fiesta, 308CC, Golf, Mégane, Accord, Insignia en XC60
  • Tegenvallende scores voor voetgangers- en kinderveiligheid
  • Nieuwe (en strengere) normering vanaf 2009

Euro NCAP liet twaalf auto’s de verschillende botsproeven ondergaan, waarvan acht de maximale score van vijf sterren wisten te behalen. Onder de modellen die naar behoren scoren qua veiligheid voor volwassenen zitten de Alfa Romeo Mito, Ford Fiesta, Peugeot 308CC, Volkswagen Golf VI, Renault Megane, Honda Accord, Opel Insignia en de Volvo XC60. Maar op het gebied van voetgangers- en kinderveiligheid scoren sommige van de zojuist genoemde auto’s niet zo goed. De Dacia Sandero uitgerust met het basispakket aan veiligheidsvoorzieningen moest genoegen nemen met drie sterren na de Adult Occupant. Met het optionele ‘safety pack’ worden er vier sterren behaald. Euro NCAP betreurt het dat Dacia niet standaard al haar modellen voorziet van deze extra veiligheiduitrusting.

Nieuw normering
Vanaf februari volgend jaar hanteert Euro NCAP een nieuw normeringsysteem. Het huidige wordt sinds 1997 gebruikt, terwijl de veiligheidsvoorzieningen in nieuwe auto’s de afgelopen jaren sterk zijn ontwikkeld. Voornamelijk de elektronische hulpmiddelen hebben hun intrede in auto’s gedaan. Euro NCAP vond het dus tijd voor een nieuwe normering, die hier beter op aansluit en een beter advies geeft over de veiligheid van modellen.

Vijf sterren lastiger haalbaar
Euro NCAP meldt dat de maximale score van vijf sterren blijft behouden. Maar een auto haalt deze nooit als deze niet standaard is uitgerust met een stabiliteitsprogramma. Naast de huidige botsproefcategorieën Adult Occupant (volwassen), Child Occupant (kinderen) en Pedestrian Protection (voetgangers) komt er een nieuwe bij; Safety Assist. Statistieken wijzen uit dat het stabiliteitcontrolesysteem significant bijdraagt aan het voorkomen van een ongeval. Ook Euro NCAP is hiervan overtuigd. Pas wanneer een auto op alle onderdelen goed scoort, wordt een hoge score toebedeeld. Kortom, alle auto’s die na februari 2009 aan de Euro NCAP botsproeven onderworpen zijn bevatten een andere sterrenstatus dan voorheen. Euro NCAP geeft dan ook aan dat potentiële kopers of de huidige rijders van die auto’s hier rekening mee moeten houden. Sowieso is de gehele normering strenger geworden. Een sterrenstatus van auto´s vóór februari 2009 vergelijken met een auto - uit hetzelfde segment - die getest is na deze maand gaat dus niet op.

Wil je de Euro NCAP resultaten zien van de twaalf auto´s die zijn getest? Klik dan hier voor een uitgebreid overzicht.

Gerelateerde artikelen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen

'Honkbal'-leder maakt comeback in bijgepunte Audi TT (Roadster)

Autonieuws
> Artikel lezen

Licence to build: LEGO James Bond Aston Martin DB5

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.