Autonieuws

Nieuwe Lexus RX350 en RX450h onthuld

Dit is de nieuwe Lexus RX. Qua design borduurt het voort op het huidige model met hier en daar wat stijlelementen van z’n grote broers, de GS en LS. Net als voorheen is de Lexus RX leverbaar in twee varianten, als RX350 en hybride RX450h. Vanaf februari volgend jaar start de marktintroductie.

  • Duidelijk herkenbaar als Lexus RX cq. Japanner
  • Twee benzine-uitvoeringen: RX350 en hybride RX450h
  • Buitenmaten en interieurruimte zijn toegenomen
  • Luxe, comfort en veiligheid belangrijkste peilers
  • Vanaf volgend jaar zomer bij de Lexus-dealer

De nieuwe Lexus RX is alweer de derde generatie sinds zijn eerste marktintroductie in 1998. De SUV is duidelijk herkenbaar als RX en borduurt dan ook voort op de vormgeving van z’n voorganger. Strakker, scherper, dynamischer en moderner zijn zoals een aantal designkenmerken van de nieuwe RX ten opzichte van de huidige generatie. En bovendien met een duidelijk Japans ontwerp zoals Lexus ons al toonde met de LF-Xh, een voorproefje van de nieuwe RX een jaar geleden. Het definitieve uiterlijk was overigens ook geen verrassing meer aangezien spionnen overal op de loer liggen.

Onderscheid
De RX350 en RX450h zijn goed uit elkaar te houden door een aantal optische verschillen. Zo beschikt de 450h over een andere voorbumper en andere grille, blauwe getinte lichtunits, optionele LED-koplampen en natuurlijk de hybride badges op de carrosserie. Standaard zijn beide modellen voorzien van 18 inch wielen en optioneel is er keuze uit 19 inch lichtmetaal. Bij de 450h zijn deze nog eens exclusief ontworpen.

Doorontwikkelde motoren
Net als in de huidige RX kan de koper kiezen uit twee motorvarianten. De 3.5 liter V6-benzinemotor is een gemoderniseerde versie van dezelfde motor in de huidige generatie en levert 275 pk. Opvallend is het leveren van een peekaa minder ten opzichte van het ´oude´ motorblok. Doorgaans worden nieuwere motoren krachtiger. Lexus vond dit blijkbaar niet nodig, want het is nog steeds genoeg om snel vooruit te komen. Zuiniger en schoner was wellicht belangrijker. De benzinemotor met doorontwikkelde hybridetechniek in de RX450h is in cilindervolume gestegen van 3.3 naar 3.5 liter en voortaan goed voor 295 pk. Een flinke krachtsverbetering van 27 pk ten opzichte van de huidige RX 400h. Beide motoren zijn gekoppeld aan een zestraps automaat die hebben hiermee een verzet winst geboekt. Bovendien beschikken beide motorvarianten over twee nieuwe systemen die de efficiëntie verbeterd en de uitstoot reduceert. Het eerste systeem regenereert de warmte van de uitlaatgassen, waardoor de motor sneller op bedrijfstemperatuur is. Het andere is een uitlaatgasrecirculatie-systeem die de uitstoot beperkt. Beide modellen worden permanent vierwielaangedreven en bevatten het Active Torque Control AWD dat de aandrijfkrachten zo optimaal mogelijk verdeeld, afhankelijk van de rijomstandigheden.

Lexus maatstaven
De grotere buitenmaten (lengte x breedte x hoogte: 4,76 x 1,88 x 1,74 m) zorgen eveneens voor meer bewegingsruimte binnenin. Mede verantwoordelijk hiervoor is de met 3,5 cm toegenomen wielbasis die nu 2,74 meter bedraagt. Binnenin straalt het hightech dashboard met z´n kwalitatief hoogwaardig materialen en zakelijk vertoon. Het bevat twee geïntegreerde zones: een ‘display zone’ en een ‘operation zone’. Wie het optionele Head-Up Display besteld hoeft de ogen niet meer af te wijken van de weg voor hen. Verder zit de RX behoorlijk in de slappe was qua accessoires, al dan niet tegen meerprijs. We noteren Dynamic Radar Cruise Controle, adaptieve koplampen, een navigatiesysteem met harde schijf die gebruiksvriendelijker te bedienen is, een spraakherkenning functie met verbeterde stemherkenning en een geheel nieuw ‘Remote Touch’ controller voor de bediening van verschillende autofuncties en navigatie-, audio- en entertainmentfuncties. De werking ervan is gelijk aan het principe van een computermuis. Het standaard audiosysteem klinkt volgens Lexus maatstaven al behoorlijk goed, maar wie nog meer eisen heeft kan voor een Mark Levinson Surround Sound systeem gaan. Het behoort tot de beste autogeluidinstallaties van de wereld. Een entertainmentsysteem voor de achterinzittenden voegt hieraan nog een extra dimensie toe.

Veiligheid voorop
Een van de pijlers bij de ontwikkeling van de nieuwe RX was veiligheid. Om dit te garanderen is de SUV onder meer voorzien van tien airbags met daarbovenop veiligheidsvoorzieningen als Lexus´ bekende Vehicle Dynamics Integrated Management (VDIM), Vehicle Stability Control (VSC), Hill Assist Control (HAC), Traction Control en natuurlijk ABS. Extra zicht naar achteren wordt geboden met een camera die zich onder de rechterbuitenspiegel bevindt. De beelden die het registreert kunnen worden getoond op de centrale display op het dashboard. Hierdoor wordt de rechter (dode) hoek die voor de bestuurder normaal gesproken moeilijk zichtbaar is beter overzien. Frontale botsingen worden voorkomen door het Pre-Collision System, een systeem dat via radarsignalen de omgeving voor de auto scan en hierop anticipeert.

Zomer 2009
Vanaf volgend jaar februari zal de nieuwe Lexus RX350 in de Amerikaanse showrooms staan. De hybride RX 450h zal daar enkele maanden later volgen. In Europa zal de nieuwe RX niet eerder verschijnen dan in de zomer van 2009. Prijzen zullen bij nadering van de marktintroductie bekend worden gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Bevestigd: Lexus RX 450 krijgt derde zitrij

Autonieuws
> Artikel lezen

Letterlijk en figuurlijk coole wielen voor Lexus RX

Autonieuws
Letterlijk en figuurlijk coole wielen voor Lexus RX
> Artikel lezen

Meer foto's en prijzen nieuwe Lexus RX 450h

Autonieuws
> Artikel lezen

Nu alle details over nieuwe Lexus RX450h

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.