Autonieuws

Compleet nieuwe Mazda3 Sedan onthuld

Mazda heeft op de Los Angeles Motor Show 2008 de compleet nieuwe Mazda3 onthuld. De nieuwe Mazda3 is duidelijk naar een hoger plan getild. De auto heeft een dynamisch ogend uiterlijk en het interieur eveneens modern en hoogwaardig. Volgend jaar staat de nieuwe 3 bij de dealers.

  • Modern en sportief exterieur
  • Kwalitatief ogend interieur
  • Hoogwaardige features

De Mazda3 is voor de Japanse autofabrikant veruit het belangrijkste model. In vijf jaar tijd waren er 1,8 miljoen exemplaren van de 3 verkocht en één op de drie verkochte Mazda´s is een Mazda3. Hoofddesigner Kunihiko Kirusu moest de auto dan ook doorontwikkelen en herkenbaar laten ogen. Daar is hij met vlag en wimpel voor geslaagd. Maar behalve herkenbaar oogt de auto ook modern en fris. Hij deelt zelfs heel wat designkenmerken met de Mazda6, en dat is absoluut een compliment.

Sportief interieur
In het interieur wordt die moderne en sportieve sfeer doorgetrokken. Het dashboard is min of meer zwevend gemonteerd wat een gevoel van ruimte creëert. De opvallende tellerunit met ronde diepliggende klokken benadrukt een sportieve stijl. Volgens Mazda zijn er hoogwaardige materialen gebruikt. Sfeerverhogend zijn de verlichting bij de voetenruimte en de portiergrepen. Bovenop het dashboard is een multifunctioneel display gemonteerd waarop de functies van het navigatie- en audiosysteem en de boordcomputer wordt weergegeven. Voor meer comfort zijn de stoelen verbeterd en vergroot.

Moderne features
Een primeur in dit segment is de geheugenfunctie van de elektrisch te verstellen stoelen die de bestuurder herkent aan de sleutel. De stoel wordt dan automatisch in de juiste stand geschoven op het moment dat de bestuurder eraan komt lopen. Bovendien is het daardoor ook mogelijk om sleutelloos te starten met een druk op de knop. Eveneens redelijk uniek in dit segment is het Bose audiosysteem dat optioneel leverbaar is.

Twee motoren
Aangezien het hier het model voor de Amerikaanse markt betreft is het Europese motorengamma nog niet bekend. Mazda levert de auto in de Verenigde Staten met een 2.0 liter viercilinder benzinemotor (148 pk en 183 Nm) en een 2.5 liter viercilinder benzinemotor (167 pk en 227 Nm). Die eerste is gekoppeld aan een handbak met vijf verzetten en de tweede met een zesbak. Beide motoren zijn ook te koppelen aan een vijftraps automaat. ABS, ESP en tractiecontrole garanderen samen met zes airbags en actieve hoofdsteunen de veiligheid van de inzittenden.

In 2009 leverbaar
De in Los Angeles gepresenteerde Mazda3 Sedan betreft de Amerikaanse uitvoering. Maar die verschilt slechts in details met de Europese versie. Voor ons het meest belangrijke model is echter de Mazda3 hatchback. Die staat in december op de Bologna Motor Show. Beide modellen staan in 2009 bij de Europese Mazda-dealers.

Gerelateerde artikelen

Mazda Kai Concept hint naar nieuwe Mazda3

Autonieuws
> Artikel lezen

Mazda dipt vele modellen in sportsaus

Autonieuws
Mazda 2 en CX-3
> Artikel lezen

Nieuwe Mazda3 debuteert op Tokyo Motor Show

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.