Autonieuws

Auto van het jaar 2009: Opel Insignia

Met slechts één punt verschil is de Opel Insignia gekozen tot Auto van het jaar 2009. De verkiezing was dit jaar spannender dan ooit en de Insignia (321 punten) wist maar net voor te blijven op de Ford Fiesta (320) die tweede werd en de Volkswagen Golf (223) die met bijna honderd punten minder op de derde plaats eindigde.

Volgens de organisatie is de verkiezing nog nooit zo spannend geweest als in 2009. In 2006 won de Ford S-Max (Auto van het Jaar 2007) met slechts twee punten verschil van de Opel Corsa en in 2001 won Alfa 147 met maar één punt verschil van de Ford Mondeo, maar het blijf een historisch moment. De 59-koppige jury uit 23 Europese landen heeft het dan ook niet gemakkelijk gehad. De organisatie van de verkiezing liet weten dat de kleine verschillen duidelijk maken dat de toppers dit jaar heel dicht bij elkaar lagen. Gezien het feit dat 20 van de juryleden de Insignia als favoriet hadden en 19 er voor de Fiesta kozen geeft de verhoudingen goed weer.

Finalisten
In juni werden de kandidaten voor de titel ´Auto van het jaar 2009´ bekend gemaakt. De jury is vervolgens aan de slag gegaan om de 7 finalisten te kiezen. Begin oktober werd bekend dat de Alfa Romeo Mito, Citroën C5, Ford Fiesta, Opel Insignia, Renault Mégane, Skoda Superb en Volkswagen Golf VI uiteindelijk om de titel zouden gaan strijden.

Derde keer voor Opel
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Fiat (9x), Renault (6x) en Ford (5x) is Opel geen uitblinker in de verkiezing. Slechts de Kadett (1985) en Omega (1987) gingen de Insignia voor. Wel was Opel maar liefst zes keer tweede en was de titel meerdere malen dichtbij.

Gerelateerde artikelen

Sterrenregen bij laatste botsproeven Euro NCAP

Autonieuws
> Artikel lezen

Opel Exclusive rolt een rode loper voor je uit

Autonieuws
Opel Exclusive rolt een rode loper voor je uit
> Artikel lezen

Buick Regal GS hint alvast naar nieuwe Opel Insignia OPC

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Opel Insignia GSi verpulvert OPC-voorganger op de Ring

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.