Autonieuws

Ekström haalt overwinning binnen voor Audi

Audi is goed op dreef met de nieuwe A4 DTM. Ekström wist op Adria als eerste te finishen in een bijzonder spannende race. Ook Albers heeft opnieuw zijn kwaliteiten laten zien en gaat nog steeds aan de leiding in het klassement.

Er lijkt geen grens aan de spanning in de Deutsche Tourenwagen Masters te komen. Het wordt per race steeds spannender en uitdagender voor de coureurs, teams en hun merk. Audi kan terugkijken op een succesvolle race op Adria, waardoor Ekström op dit moment nog maar met vier punten van de leider in het klassement verwijderd is. Mercedes zal met haar vier C-klasses binnen de eerste tien, dit succes niet zomaar weggeven aan de mannen in de 470 paarden krachten sterke Audi A4’s. Albers heeft op Estroril al laten zien waar hij toe in staat is, maar dit is niet genoeg want hij moet zijn eerste plaats in het klassement goed verdedigen. 
Opel kan zich ook aardig tevreden stellen met Aiello en Scheider bij de eerste 10. Ondanks deze knappe prestaties was de strijd tussen twee Duitsers, in een Opel en Mercedes net achter de gladiatoren uit de kop van het deelnemersveld, de moeite waard om te aanschouwen.

Het lijkt erop dat de kampioen van 2003 zich gewonnen moet geven aan de nieuwelingen in het krachtige deelnemers veld van het 2004 seizoen. Het is een schril contrast met zijn overwinningen van de afgelopen jaren, vandaag lukte het hem niet om een extra puntjes te pakken, waarmee hij weer wat dichterbij kon komen bij zijn jongere teamgenoot Albers. Vier schamele puntjes heeft de veertig jarige Duitser in het klassement en het leek er vandaag bijna op, dat hij zijn meerdere moest erkennen aan een Opel met daarin niemand minder dan Heinz Harald Frentzen. De voormalige Formule 1 coureur, heeft vandaag op de kortste race afstand van het seizoen laten zien, dat hij de smaak van de DTM te pakken begint te krijgen. Acht ronden achterelkaar liet Frentzen, Schneider achter zich. Zelfs toen hij met zijn nummer 9 Opel Vectra GTS een banden stapel ramde en zijn rechter voorkant flink beschadigd had. Pas in de 38ste ronde lukte het Schneider voor de "Ster" van Opel voorbij te komen. Het was een strijd voor de eer en het leverde hem geen broodnodige punten op. "Het was een wonderbaarlijk duel met Bernd. Wanneer het er zo eerlijk toegaat, geeft tourwagen racen een goed gevoel", volgens de gelukkige Heinz Harald Frentzen."

"Ik wil deze race liever vergeten", zegt de Le Mans winnaar Tom Kristenen. Hij kreeg een drive thru straf opgelegd, waardoor hij na een mooie kwalificatie en Super Pole zijn voorsprong kwijtraakte. "De botsing met Martin was heel duidelijk mijn fout, maar het was een situatie die in een race vaker kan voorkomen. Ik had geen mogelijkheid Martin te ontwijken, ondanks dat ik het geprobeerd heb. Ik heb hem heel licht aangeraakt. Deze kleine aanraking heeft grote gevolgen gehad. Na de Drive Thru, was mijn race voorbij". Tijdens de Super Pole gaf Kristensen aan iets te voorzichtig te zijn geweest waardoor hij een tiende van een seconde verloor en voor een Super Pole, betekend dat minstens een startrij. Gelukkig is hij niet de enige pechvogel zonder een mooie eindpositie. Als wij de vinger naar iemand mogen wijzen die Kristensen teleurgesteld naar huis heeft gestuurd, dan is dat wagen nummer 1. "Ik starte goed, maar ik had een close contact met Tom Kristensen in de derde bocht, daardoor schuurde het spatbord tegen het rechter voorwiel en moest ik een extra pitstop maken. De auto reed daarna perfect, ondanks dat was het voor mij niet mogelijk om beter te eindigen", meld tevens de ongelukkige Bernd Schneider.

Pechvogels waren er genoeg tijdens de race waar de temperaturen in de DTM auto’s als snel opliep naar de 70 Graden Celsius. Het circuit met zijn weinig lange snelle stukken, is de oorzaak van onvoldoende ventilatie in de cockpit die uitsluitend door rijwind ontstaat. Dus letterlijk en figuurlijk een –Hot race-, voor zowel de coureurs en de ruim 15.000 aanwezige bezoekers dit weekend. Zij zagen zeven coureurs de race niet afmaken. Christijan Abt die uiteindelijk zelf besloot om de race vroegtijdig te beindigen, want na een drive thru straf en iemand anders de achterkant van zijn Audi beschadigd had, was zijn achterstand te groot geworden . Daarvoor waren Fassler #3, Janis #20, Maylander #21, Winckelhock #17, Dumbreck #14 en Frank Biela met zijn nummer 45 Audi A4, die de finishlijn vandaag niet passeerde. Voor Biela was het gewoon stomme pech, bij zijn eerste verplichte pitstop bleek zijn linker achterwiel niet goed vast te zitten en werd hij door ditzelfde wiel ingehaald in de pitstraat.

Als wij over echte pechvogels tijdens dit weekend praten, zijn het wel de ruim 15 auto’s, die beschadigd werden door opwaaiende dwanghekken. Naast de VIP parkeerplaats hebben de Italianen een mooi stukje asfalt geschikt gemaakt voor helicopters, maar de netjes geplaatste dwanghekken waren niet geschikt voor de krachtige rotorbladen van de heli. Hierdoor werden deze weggeblazen bovenop de ernaast geparkeerde auto’s van verschillende media en VIP´s. Gelukkig bleef de het beperkt tot lakschade van gemiddeld € 700,00 per auto.

Uitslag race
1 M. Ekstrom  Audi Sport Team Abt  57:52.607 
2 Chr. Albers  Vodafone DCB AMG Mercedes  +0:03.156 
3 J. Alesi  HWA AMG Mercedes  +0:10.198 
4 G. Paffett  HWA AMG Mercedes  +0:14.294 
5 T. Scheider  OPC Team Holzer  +0:24.003 
6 L. Aiello  OPC Team Phoenix  +0:28.140 
7 S. Mucke  Persson AMG-Mercedes  +0:33.082 
8 M. Tomczyk  Audi Sport Team Abt  +0:35.301 
9 E. Pirro  Infineon Joest-Audi  +0:45.253 
10 T. Kristensen  Audi Sport Team Abt Sportsline  +0:58.130 
11 B. Schneider  Vodafone DCB AMG Mercedes  +1:04.647 
12 H.H. Frentzen  OPC Team Holzer  +1:09.816 
13 M. Reuter  OPC Team Holzer  +1:12.434 
14 J. Bleekemolen  OPC Euroteam  +1 ronde 
15 Chr. Abt  Audi Sport Team Abt Sportsline  +15 ronden 
16 M. Fassler  OPC Team Phoenix  +28 ronden 
17 J. Janis  Rosberg AMG Mercedes  +29 ronden 
18 B. Maylander  Sonax Darkdog AMG-Mercedes  +32 ronden 
19 F. Biela  Infineon Joest-Audi  +40 ronden 
20 M. Winkelhock  Rosberg AMG Mercedes  +43 ronden 
21 P. Dumbreck  OPC Team Phoenix  +44 ronden 

Met dank aan PolePosition.nl

Gerelateerde artikelen

Het grote samenstellen van de RR Cullinan kan beginnen!

Autonieuws
> Artikel lezen

Analyse: autonome auto blijkt gat in de advertentiemarkt

Autonieuws
> Artikel lezen

Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!

Autonieuws
Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Eerste details vernieuwde Kia Sportage

Autonieuws
> Artikel lezen

Waanzinnige stuurmansweg van € 75 mln loopt… dood

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.