Autonieuws

Eerste rij-indruk met Infiniti’s Europese gamma

Ooit gehoord van Infiniti? Nee, niet het merk dat hoogwaardige stereo-installaties levert, maar het automerk. Om even makkelijk te zeggen, de Lexus van Nissan. En toch bestaat Infiniti net iets langer dan zijn Toyota-evenknie. Omdat het aantal grijs geïmporteerde exemplaren in Europa gestaag toeneemt, besloot Renault/Nissan-topman Carlos Ghosn de stap naar ons verwende werelddeel te wagen. Meteen met vier modellen.

Infiniti wil een sportieve emotie opwekken en auto’s leveren die rijker in de spullen zitten dan de gemiddelde Europese tegenspeler. En denk dan vooral aan BMW. De doelstelling is bescheiden. In West-Europa moeten er in 2013 zo’n 25.000 stuks op jaarbasis verkocht worden. En dat is dan inclusief de diesel die begin 2010 klaar staat, een cabriolet en een grote sedan in het formaat van de BMW 5-serie. Dat is een ander verhaal dan Lexus dat eind jaren tachtig met één topmodel begon en jaren aan een programma heeft gebouwd. Dat heeft Infiniti overigens ook gedaan, maar dan vooral in de Verenigde Staten waar het in het topsegment een zeer gewaardeerde speler is met bewezen kwaliteiten.

G37 Sedan en Coupé
De Infiniti G37 is er als sedan en coupé en moet concurreren met de BMW 3-serie (en natuurlijk de Audi A4/A5 en Mercedes C-klasse/CLK). Dat is belangrijk om te zeggen, omdat vooral de sedan zoveel lijkt op de vorige generatie Lexus GS, dat de auto een groter formaat doet vermoeden. Eigenlijk is het vooral de coupé waarbij uitstraling en afmetingen in harmonie zijn. Daar heeft het merk overigens niet zo bar veel aan, omdat dure coupémodellen in Europa maar mondjesmaat afzet vinden. Heeft de sedan meer kansen? Tja, dat is natuurlijk de grote vraag. De uitstraling is typisch Amerikaans/Aziatisch en daarmee heeft de G37 een zware dobber aan het door traditie overheerste premiumsegment in Europa. Want hoe goed een auto ook is gebouwd, het zijn toch uiteindelijk de vormgeving en het logo die tellen. Technisch gezien is het een dijk van een auto met een uitstekend onderstel, zeker in de variant met vierwielbesturing, die net een tikkeltje dynamischer is. De achterkant zet zich lekker in bochten en de stuuruitslag blijft beperkt. De 3,7-liter V6 motor met 320 pk en 370 Nm is meer dan voldoende krachtig en pakt van onderuit heerlijk op. De G37 is er met een handgeschakelde zesbak of een automaat. De laatste geniet daarbij de voorkeur, al laat de bak zich wel ‘gierend’ horen als er lekker wordt geaccelereerd. De zesbak geeft wel meer gevoel aan de bestuurder, maar op een of andere manier gaat het schakelen opmerkelijk traag en is het af een toe een beetje gevoelloos roeren in de bak. Als gevolg daarvan gaat het handmatig schakelen met de automaat, indien gewenst, plezieriger. Dat het onderstel op sportiviteit is getuned is beperkt voelbaar. Natuurlijk worden oneffenheden niet volledig uitgefilterd, maar de manier waarop de wielen het wegdek lezen, haalt niet de dynamische verfijning van een BMW. Bij Infiniti vergelijken ze de G37 het liefst met de 330i, dat is namelijk bij de ontwikkeling de benchmark geweest. Missie geslaagd? Helaas, niet volledig!

FX50
De zogenaamde premiummerken hebben de laatste jaren flink gescoord met peperdure SUV’s en crossovers, zeker op de Amerikaanse markt. En juist op dit vlak is de reputatie van Infiniti de introductie van het merk in Europa vooruit gesneld. De grote FX is veruit de meest verkochte Infiniti via de grijze import. Vooral in grote, trendy steden is deze gesculptuurde kolos een bekende verschijning. Maar net voor de lancering in ons werelddeel is de FX aan het tweede deel van zijn leven begonnen. Een nieuw design van vooral het front heeft de fraaie, afgeronde vormen ineens veel agressiever gemaakt. Wie met de eerste generatie alleen door het formaat in het verkeer opviel, maakt met de haast angstaanjagende façade helemaal een onuitwisbare indruk. De FX is gelukkig niet alleen van buiten groot. Het interieur is royaal van opzet en wie houdt van glimmertjes, overvloedig leer en hoogpolig tapijt, die kan zijn hart erin ophalen. Dit is een typisch Amerikaanse manier van laten zien dat je succesvol bent. En de vraag is dus of dit in Europa zal aanslaan. Gezien de bescheiden targets zou dat wel moeten lukken. De nieuwe rijken in Rusland lusten er wel pap van. Infiniti levert de FX met dezelfde 3,7-liter V6 (320 pk) als in alle andere modellen, maar ook met een 5-liter V8 die met zijn 390 pk aardig overbodig lijkt. Rijdend over het Franse platteland komt de FX inderdaad kolossaal over en kun je ‘m op een pleintje maar moeilijk tussen de platanen parkeren. Bij het planten hebben ze geen rekening gehouden met auto’s van dit formaat. Op de snelweg is het natuurlijk een uitermate comfortabel mobiel, ongeacht de motorkeuze. Al het denkbare is in het interieur aanwezig. Bijzonder zijn de vier camera’s (in de grille, spiegels en boven de nummerplaat) die op de display een 360 graden beeld geven, waardoor het lijkt alsof er één camera boven de auto zweeft. Niet alleen een gadget, maar bijna onmisbaar om zo’n grote auto te zonder kleerscheuren te manoeuvreren.

EX
En natuurlijk bewaren we het lekkerst voor het laatst en dat is zonder twijfel de Infiniti EX. Deze heeft in de basis dezelfde bolle, originele uitstraling van de FX, maar is in proporties teruggebracht en veel beter in balans. Met dit model maakt het ‘nieuwe’ merk een serieuze kans tegen de BMW X3, Volvo XC60, Audi Q5 en Mercedes GLK. Een segment dat eigenlijk nu pas tot volle wasdom komt en daar kan een nieuwkomer dankbaar gebruik van maken. Natuurlijk is de V6 motor absoluut heerlijk, maar Europa zit in dit segment toch te wachten op een diesel. Dat wordt de nieuwe 3.0 liter V6 die samen met Renault is ontwikkeld en als eerste eind dit jaar in de nieuwe Renault Laguna Coupé beschikbaar komt. Deze motor zal door zowel Nissan (Murano) en Infiniti breed worden ingezet. De diesel is nodig om Infiniti in West-Europa naar serieuze verkoopaantallen te laten groeien. Maar het is duidelijk dat het merk vanuit het hoofdkantoor daarvoor de tijd krijgt. Begin 2009 starten in Amsterdam en Rotterdam de voorlopig twee enige dealers van ons land.

Prijzen
De prijzen van Infiniti waren bekend, maar zullen onder invloed van Prinsjesdag worden aangescherpt. De dealer onderhandelt hierover nog met de fabriek om de schade te beperken. Wat we in ieder geval weten is dat de prijzen dicht bij die van de concurrentie liggen.

Gerelateerde artikelen

Infiniti stuurt nieuwe G-serie op pad

Spyshots
Infiniti stuurt nieuwe G-serie op pad
> Artikel lezen

Infiniti FX van Lorinser: voor wie geen fan van Vettel is

Tuning & styling
Infiniti FX van Lorinser: voor wie geen fan van Vettel is
> Artikel lezen

Nieuwe Infiniti FX arriveert in Nederland

Autonieuws
Nieuwe Infiniti FX arriveert in Nederland
> Artikel lezen

Supersportieve Infiniti FX gaat in productie

Autonieuws
Supersportieve Infiniti FX gaat in productie
> Artikel lezen

Infiniti FX Black en White Edition (ook voor Nederland)

Autonieuws
Infiniti FX Black en White Edition (ook voor Nederland)
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.