Autonieuws

In detail: Seat Ibiza Cupra

Afgeleid van de spectaculaire Seat Bocanegra - en met een knipoog gekeken naar de originele Ibiza bodykit - presenteert Seat de nieuwe Ibiza Cupra. Net zoals velen hebben wij er lang naar uitgekeken en ergens in de eerste helft van volgend jaar kunnen we ermee rijden. Dan staat de hete hatchback bij de Seat-dealers.

Op de foto’s oogt de nieuwe Seat Ibiza wellicht een beetje tam, maar wanneer je de auto in het echt ziet - wij zagen hem op de Autosalon van Parijs - blijkt dit niet zo te zijn. De drie grote luchtinlaten in de voorbumper geven de Cupra een lekker smoelwerk mee. Bovendien hebben ze wel degelijk een functie. Ze zorgen voor een betere luchttoevoer naar de motor en de voorste remschijven. Deze laatste zijn overigens in een rode contrasterende kleur gespoten. Achter zien we ook al zo’n fors zwart oppervlak in de vorm van een diffuser. Hieruit komt de centrale uitlaatpijp goed naar voren. De standaard 17 inch lichtmetalen wielen zijn duidelijk afgeleid van de Bocanegra Concept die afgelopen voorjaar in Genève pronkte. Eromheen liggen banden in de maat 215/40R17. Mocht het voor omstanders nog niet duidelijk zijn dat het hier om een Ibiza Cupra gaat in plaats van een Ibiza met Seat bodykit, dan maken de in kapitaal geschreven letters CUPRA dit nogmaals duidelijk. De typeaanduiding die Seat gebruikt voor hete modelversies staat geprint in de voorspoiler en is gelijmd op de achterklep.

Sportief interieur
Zoals we van een sportieve auto mogen verwachten kijkt de bestuurder uit op een even zo sportieve binnenkant als buitenkant. Seat heeft de Ibiza Cupra aangekleed met lekker uitziende kuipstoelen, een - aan de onderkant - afgevlakt sportstuurwiel, compleet nieuwe sportieve tellers en aluminium voetpedalen. Behalve enkele CUPRA-emblemen blijft het daar eigenlijk ook wel bij. De high-gloss en in pianolak uitgevoerde dashboarddelen zijn ook te vinden in een standaard Ibiza.

Cijfers
Gebaseerd op de Ibiza SportCoupé is de hatchback straks uitsluitend leverbaar met drie deuren. En zoals gebruikelijk beschikt de Ibiza Cupra over één motor. Deze levert een vermogen van 180 pk uit de 1.4 liter TSI-motor welke zowel voorzien is van een turbo als een compressor. Mede hierdoor komt het maximale koppel van 250 Nm al vrij bij 1.750 tpm. Vervolgens is dit beschikbaar tot een toerental van 4.500 tpm. In combinatie met de standaard gemonteerde 7-traps DSG-transmissie (met flippers aan het stuur) accelereert de Ibiza Cupra in 7,5 seconden naar de 100 km/h. De versnelling houdt op bij een topsnelheid van 225 km/h. Ondanks het behoorlijke vermogen is de auto nog redelijk zuinig te noemen met een benzineverbruik van 6,7 l/km. Tegenwoordig is zelfs de CO2-uitstoot bij een hitsige auto als de Ibiza Cupra belangrijk. Deze bedraagt 159 g/km.

XDS
De nieuwe Ibiza Cupra is voorzien van een soort elektronisch differentieel - genaamd XDS - in plaats van een mechanisch exemplaar. Wanneer één van de voorwielaangedreven wielen ondanks het ESP en de traction control (standaard) grip dreigt te verliezen vangt het XDS-systeem dit op door het betreffende wiel van minder vermogen te voorzien. Het andere wiel behoudt wel de hoeveelheid aan doorgevoerd vermogen. Seat zegt dat dit systeem de handling van de Cupra aanzienlijk verbetert en onderstuur reduceert. Behalve XDS beschikt de hatchback over een scala aan andere functies, zoals EBA, Hill Hold Control, een bandenspanningsmeter, cruise control, mistlampen met bochtverlichting, een sportonderstel en een MP3-audiosysteem met zes speakers.

Eerste helft 2009
De Seat Ibiza Cupra vindt in de eerste helft van 2009 z’n weg naar de dealers. De bouw ervan vindt plaats in Martorell; gebroederlijk naast de overige Ibiza modellen. Prijzen zijn nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Eerste model van opzichzelfstaand Cupra is ontketend

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat?! Geen Cupra-versie van nieuwe Seat Ibiza

Autonieuws
Wat?! Geen Cupra-versie van nieuwe Seat Ibiza
> Artikel lezen

Nieuwe Seat Ibiza vanaf € 15.900,-

Autonieuws
> Artikel lezen

Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's

Autonieuws
Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's
> Artikel lezen

Nieuwe Seat Ibiza vanaf € 15.900,-

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.