Autonieuws

Alle details Peugeot Prologue HYmotion4 alias 3008

Peugeot zet volgend jaar met de 3008 de aanval in op de Renault Scénic en Citroën C4 Picasso. De onlangs gepresenteerde Peugeot Prologue HYmotion4 Concept is hiervan een voorproefje. Net als bij de overige studiemodellen van de Franse fabrikant die recentelijk de revue passeerden is ‘groen’ het thema. Hybridetechniek zorgt voor de aandrijving.

Behalve meerdere afbeeldingen heeft Peugeot ook meer details losgelaten over de Prologue HYmotion4, het voorproefje van de volgend jaar te verwachten 3008. Zoals wel vaker bij Peugeot’s studiemodellen zal het uiteindelijke productiemodel hiervan niet veel afwijken. Zowel het exterieur als het interieur zien er bijzonder realistisch en productierijp uit. Bovendien is het gelaat van de conceptcar - met zijn forse koplampunits, grote grille en uitstulpende bumperdelen - onmiskenbaar Peugeot. De Prologue past zo tussen het overige modellengamma. Kortom, dit is de Peugeot 3008.

Ruim combi
De vormgeving van de auto sluit een compromis tussen een SUV en een MPV met trekjes van een sedan. Althans dat vindt Peugeot. Wij zien de Prologue voornamelijk als MPV. Peugeot positioneert de toekomstige 3008 tussen auto’s als de Renault Scénic en Citroën C4 Picasso. Met buitenmaten van 4,36 meter (lengte), 1,83 meter (breedte) en 1,63 (hoogte) past hij hier precies tussenin. De wielbasis bedraagt 2,60 meter en is daarmee iets minder lang dan de overige Fransmannen. Qua binnenruimte zullen de drie modellen echter niet veel onderdoen voor elkaar.

HYmotion
Onder de noemer ‘HYmotion’ lanceerde Peugeot al diverse modellen die met hybridetechniek voortgestuwd worden. Ook de Prologue maakt gebruik van deze zuinigere en schonere oplossing. De twee krachtbronnen bestaan uit een 163 pk sterke 2.0 liter HDi-diesel die z’n koppel van 300 Nm al bij 1.580 tpm levert. Deze diesel is gekoppeld aan een elektronisch geregelde 6-bak en drijft alleen de voorwielen aan. De elektromotor met een standaard vermogen van 20 kW en 100 Nm ondersteunt de dieselkrachtbron wanneer de motorunit daarom vraagt en brengt z’n krachten over op de achterwielen. Afhankelijk van de situatie is de Prologue dus een vierwielaangedreven auto. Wanneer extra kracht noodzakelijk is kan de elektromotor zelfs 27 kW en 200 Nm leveren. De Ni-MH (Nickel Metal Hydride) accu’s voeden de elektromotor en slaan energie op die ontstaan is uit het versnellen en vertragen van de auto.

Cijfers
De Prologue is in staat vanuit stilstand naar 100 km/h te accelereren in 8,8 seconden. De topsnelheid bedraagt 209 km/h. Nette waarden, maar het draait bij een HYmotion natuurlijk om het milieu. Met een CO2-uitstoot van 109 g/km en een brandstofverbruik van gemiddeld 4,1 liter per 100 kilometer valt er ook niets te klagen. Rijdt men alleen korte stukken, dan biedt enkel rijden op elektriciteit uitkomst. De uitstoot is dan 0 g/km en het brandstofverbruik is te verwaarlozen.

Stop/start-systeem
De Peugeot Prologue zit vol technische snufjes, maar één van de belangrijkste betreft het stop/start-syteem. De kans is namelijk groot dat deze op termijn ook dienst doet in de 3008. Dit systeem schakelt de motor uit wanneer de auto stilstaat. Moet de auto weer in beweging komen dan wordt de dieselmotor weer ingeschakeld. Tenzij de auto enkel op elektriciteit rijdt. Dit resulteert in een aanzienlijke brandstofbesparing.

Gerelateerde artikelen

Peugeot 3008 DKR is klaar voor Dakar 2017

Autonieuws
> Artikel lezen

Auto van het Jaar 2017: de Peugeot 3008

Autonieuws
Auto van het Jaar 2017: de Peugeot 3008
> Artikel lezen

Peugeot slaat handen ineen met Focal

Autonieuws
Peugeot slaat handen ineen met Focal
> Artikel lezen

Minimaal 28 mille voor nieuwe Peugeot 3008

Autonieuws
Prijzen Peugeot 3008
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.