Autonieuws

Toekomstmuziek: Renault Z.E. Concept

De uitstoot verlagen is nog steeds de trend voor autofabrikanten. Tijdens de Autosalon van Parijs showt Renault haar nieuwste technieken voor een ‘nul CO2-uitstoot’ voertuig in de vorm van de Z.E. Concept.

De naam van het studiemodel is niet heel moeilijk te achterhalen. Z.E. staat gewoon voor Zero Emission wat in het Nederlands natuurlijk nul cq. geen emissie betekent. De conceptcar is volgens Renault een voorproefje op de mobiliteit van morgen. Het Franse merk heeft sinds kort een reeks contracten ondergetekend - samen met een groot aantal andere landen - waarmee afgesproken wordt dat vanaf 2011 vrij baan wordt gegeven aan de massale introductie van deze vorm van aandrijving.

Be Bop als basis
Gebaseerd op de gloednieuwe Renault Kangoo Be Bop heeft de Z.E. Concept een futuristische vormgeving. Dit is vooral te danken aan de groen getinte ruiten en de witte carrosserie van de auto. Door een warmtewerende lak en een isolerende carrosserie op grote geblindeerde oppervlakken wordt het verschil tussen uiterste temperaturen beperkt. Deze temperatuurverschillen moeten namelijk geregeld worden door de airconditioning of de verwarming die veel energie nodig hebben en dus verbruiken. Het optimaliseren van energieslurpers is het doel van deze Renault.

Zonnepanelen
De carrosserie van het studiemodel werkt volgens hetzelfde principe als een thermosfles. Hij heeft een dubbele isolerende wand met daar tussenin een hoeveelheid aan lucht. Dit is de beste isolatiemethode van dit moment en hiermee kunnen de temperatuurverschillen tussen de buitenkant en het interieur aanzienlijk worden beperkt. De zonnepanelen op het dak zetten de ontvangen zonne-energie om in energie voor de verwarmingsinstallatie en airconditioning.

Energiestatus
Voordat de bestuurder instapt kan hij door middel van de lichtgevende balk op de buitenkant van het portier zien hoeveel energie de auto nog bezit. Aan de hand van deze energiemeter kan men zien wanneer de accu moet worden opgeladen. De navigatie-interfaces spelen ook in op het zuinig rijden. Zo geeft de IHM (Interfaces Human Machine) in de auto informatie over parkeergelegenheid of de dichtstbijzijnde oplaadpunten; afhankelijk van de resterende energie van de auto. De auto waarschuwt, berekent en anticipeert. Een mobiele telefoon - die rechtstreeks op het dashboard is aangesloten - verzendt informatie tussen de auto en zijn bestuurder. Doordat de mobiele telefoon ook als navigatiesysteem fungeert, is het niet nodig een boordcomputer te monteren die meer energie verbruikt dan een GSM. Scheelt ook weer, nietwaar?!

Powertrain
Onder de kap van het ‘groene’ model ligt een 70 kW sterke elektromotor. De motor heeft een koppel van 226 Nm en is gekoppeld aan lithium-ion accu’s. Prestaties en de actieradius van de auto zijn niet bekend. Renault meldt dat het studiemodel een voorproefje zal zijn van een elektrische auto die over een aantal jaren in productie zal gaan.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Renault Clio mag de benen strekken

Spyshots
> Artikel lezen

Renault Ez-Go wil je stadsgids zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

​Elektrisch rijden voor luttele tientjes per maand, het kan met de Renault Zoe

Overige
​Elektrisch rijden voor luttele tientjes per maand, het kan met de Renault Zoe
> Artikel lezen

Renault Mégane RS niet meer zo betaalbaar als voorheen

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.