Autonieuws

In detail: Renault Mégane Coupé

Renault heeft de compleet nieuwe Mégane Coupé onthuld . De driedeurs Mégane is het tweede model in de Mégane reeks die een totaal van zes modellen zal behelsen.

De driedeurs variant ligt qua design geheel in lijn met zijn vijfdeurs broer. Toch zijn er grote verschillen te zien tussen beide modellen. Een nieuwe voorbumper met chromen delen bijvoorbeeld, maar ook de raamstijl en deurlijn verschillen. Opvallendste verschillen vinden we echter aan de achterzijde van de Coupé. Hier zien we andere lampunits en een andere achterbumper. Het zorgt ervoor dat de Coupé een veel sportievere uitstraling heeft als de vijfdeurs.

Sportief karakter
En deze sportieve aspiraties worden niet alleen door het uiterlijk benadrukt. Ook komt het sportieve karakter tot uiting door de afstelling van het sportchassis. Om de auto stabieler op de weg te houden, zijn de schokdemperveren voor en achter strakker afgesteld. Ook is het chassis stijver gemaakt door de dikkere stabilisatorstang en is de auto 12 mm verlaagd ten opzichte van de Mégane Hatchback. De geventileerde remschijven van 296 mm voor en 260 mm achter zorgen voor genoeg stopvermogen.

Ergonomie en comfort
Renault heeft bij de nieuwe Mégane Hatchback en Coupé prioriteit gegeven aan ergonomie en comfort. De modellen hebben een instrumentenpaneel met analoge en digitale weergave, waarbij het gebruik van verschillende kleuren het aflezen vergemakkelijkt. Bovendien zijn er meerdere opties uit het hogere segment mogelijk, zoals de handsfree Renault Card. De portieren en kleppen van de auto worden automatisch vergrendeld zodra de drager van de Card wegloopt bij de auto, of als hij op een knop drukt die bij de portiergrepen is geplaatst. Ze worden ontgrendeld als de drager van de Card de portiergrepen vastpakt of als hij het openingssysteem van de achterklep aanraakt. Met de functie ‘remote lighting’ kan de bestuurder zijn auto gemakkelijk terugvinden doordat de koplampen zijn te activeren met een knop op de Card.

Technische gadgets

De Mégane Hatchback en Coupé kunnen worden voorzien van een automatische parkeerrem. Deze wordt automatisch aangespannen bij het uitzetten van de motor en weer ontspannen bij het wegrijden door simpelweg het gaspedaal in te trappen. Dit systeem is handig in het dagelijkse verkeer omdat de bestuurder altijd veilig kan wegrijden. Hij is ook met de hand aan te spannen met een knop op de middenconsole. Meer technische gadgets zijn er te vinden in de vorm van twee GPS navigatiesystemen. Beide leverbaar voor de nieuwe Mégane Hatchback en Coupé. Het gaat hier om de Carminat CD Navigatie- en communicatiesysteem (2D kleurenweergave op een 7 inch scherm met centrale bedieningsknop, Bluetooth®) of Carminat DVD Navigatie- en communicatiesysteem (3D weergave, Bluetooth®).

Veiligheid
De nieuwe Mégane Hatchback en Coupé zijn standaard uitgerust met airconditioning. Een aantal versies is bovendien verkrijgbaar met de airco met links/rechts gescheiden instelling. Hiermee kunnen de bestuurder en de voorste passagier elk hun eigen temperatuur instellen en ook de ventilatie apart regelen. Op het gebied van actieve veiligheid kunnen ze net als alle andere Renaults beschikken over zaken als een waarschuwingslampje voor vergeten gordels op de vijf zitplaatsen, een bandenspanning-controlesysteem, meesturende bi-xenon koplampen met automatische activering van de dimlichten in een bocht, automatische activering van de koplampen en de ruitenwissers en een snelheidsregelaar/-begrenzer. De Mégane is uitgerust met ABS met elektronische remkrachtverdeling en standaard ook met noodstopbekrachtiging. Verder heeft de auto ESC (Electronic Stability Control) met onderstuurcontrole (CSV).

Dieselgamma
De dCi met 85 en met 105 pk uit de vorige generatie zijn vervangen door een dCi met 90 pk en één met 110 pk. Deze twee motoren stoten maximaal 120 g/km uit (118g voor de dCi 90 pk en 120g voor de 110 pk). De nieuwe dCi met 130 pk maakt gebruik van de nieuwste dCi-technieken op het gebied van verbranding en turbodruk en stoot slechts 135g CO2/km uit. Zijn maximale vermogen van 130 pk is beschikbaar vanaf 3.750 t/min en zijn koppel van 300 Nm is beschikbaar vanaf 1.750 t/min. Een dCi 160 pk met handbak en dCi 150 pk met automaat zijn op korte termijn leverbaar.

De benzinemotoren
Het benzinemotorenaanbod bestaat uit de 1.6 16V met 100 pk en met 110 pk, de 2.0 16V met 140 pk en de TCe met 180 pk. De 2.0 16V is gekoppeld aan een continu variabele transmissie. De nieuwste benzinemotor van Renault, de TCe met 130 pk, komt in de lente van 2009. Afhankelijk van de versies zijn deze motoren te koppelen aan een handgeschakelde of automatische versnellingsbak met vijf of zes versnellingen.

Mégane familie in 2010 compleet

De nieuwe Mégane Hatchback en Coupé vormen het begin van de vernieuwing van het Renault aanbod in het C-segment. Met meer dan één derde marktaandeel is dit segment het belangrijkste in West-Europa. In 2010 bestaat de nieuwe Mégane familie uit zes modellen die vooral bestemd zijn voor de Europese markt. Ze worden geproduceerd in Palencia (Spanje) en Douai (Frankrijk).

Gerelateerde artikelen

Renault Mégane RS wil zijn kroon terug

Spyshots
> Artikel lezen

Familieneus voor de Renault Mégane

Autonieuws
Familieneus voor de Renault Mégane
> Artikel lezen

Ringvechter: Renault Megane RS 275 Trophy

Autonieuws
Ringvechter: Renault Megane RS 275 Trophy
> Artikel lezen

Opvallende scores bij nieuwe reeks Euro NCAP-tests

Autonieuws
Vier lage scores bij nieuwe reeks Euro NCAP-tests
> Artikel lezen

Puristen-speeltje: Renault Mégane RS 275 Cup-S

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.