Autonieuws

Doorontwikkeld: zuinige Audi A4 TDI e Concept

Na diverse andere Audi-modellen krijgt ook de Audi A4 een e-model. Dat is de conclusie die je kunt trekken uit het studiemodel die Audi in Parijs lanceerde. En dit studiemodel zal dan ook binnen korte tijd productieklaar zijn.

Het is niet de eerste keer dat Audi een e-model van de huidige A4 laat zien. De vorige keer was tijdens de IAA in Frankfurt in september van 2007. Deze versie vond Audi echter niet goed genoeg, zodat de ingenieurs terug naar de ontwikkelingsafdeling moesten en meer resultaat moesten boeken. Deze missie is een jaar later geslaagd en daarvan is dit studiemodel het bewijs van.

Wijzigingen
Om van de A4 een zo zuinig mogelijke versie te maken heeft Audi een groot aantal wijzigingen toegepast. Zo heeft het model de beschikking over een hybridemodule die de remenergie opslaat en omzet naar bruikbare elektriciteit. Ook is het start/stop-systeem gebruikt om het verbruik naar beneden te brengen. Verdere aanpassing zien we aan een geoptimaliseerde airconditioning, koeling en brandstofpomp.

Zesbak met magnesium
Het ‘groene’ studiemodel van de A4 is met een verbeterde zestraps versnellingsbak uitgerust. De versnellingsbak heeft een magnesium behuizing, wat een gewichtbesparing van 5 kilogram oplevert. Ook heeft hij langere versnellingen om zo het toerental lager te houden. Het e-model helpt de bestuurder ook met het kiezen van de juiste versnelling. Een indicator geeft namelijk precies aan wanneer je het beste kunt schakelen. Het zorgt keer op keer voor een zo efficiënt mogelijke versnelling.

Aerodynamisch
Naast alle technische wijzigingen is er op het vlak van luchtweerstand ook het één en ander te verbeteren meldt Audi. Ze zorgen er met een andere grille en een verlaagd onderstel voor dat de Cw-waarde afneemt van 0,27 tot 0,25. Daarnaast zorgen banden met lagere rolweerstand voor nog minder wrijving. De banden meten overigens 225/50 en liggen om 17 inch velgen.

Diesel
De A4 TDI e Concept is, zoals je al uit de naam kuny opmaken, uitgerust met een TDI motor. De tweeliter viercilinder heeft een vermogen van 120 pk en een koppel van 290 Nm . Het verbruik van de motor bedraagt 3,99 liter per 100 kilometer. De uitstoot van het eco-model blijft op 105 gram per kilometer steken. Flink wat minder dat de 4,9 l/km en 129 g/km van het vorige studiemodel, maar deze had een 143 pk sterke diesel onder de kap.

Productieklaar

Audi noemt de ‘groene’ A4 TDI e hier nu nog een studiemodel, maar dat zal binnenkort veranderen. Het model is zo goed als klaar om te produceren en zal op korte termijn te bestellen zijn bij de dealer.

Gerelateerde artikelen

Dit zijn de nieuwe Audi A4 en A4 Avant

Autonieuws
Dit zijn de nieuwe Audi A4 en A4 Avant
> Artikel lezen

Prijzen nieuwe Audi A4 en A4 Avant: dit kosten ze

Autonieuws
Dit kosten de nieuwe Audi A4 en A4 Avant
> Artikel lezen

Audi teast met nieuwe A4 en A4 Avant

Autonieuws
Audi teast met nieuwe A4 en A4 Avant
> Artikel lezen

Brutraler front voor vernieuwde Audi A4

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.